Térközi művészeti beavatkozások IV.

Orosz Klára: Csillós
napenergiával működtetett hely-specifikus fényinstalláció

Avatóünnepség:
2012. december 21., péntek, este 7 óra
Pécs, a Széchenyi téri Nick udvarban

Köszöntőt mond:
Szolga Hajnal, a rendezvény kurátora
Tímár Krisztián, a Gerillart Egyesület elnöke
Fusz György szobrászművész

Élő organizmusra emlékeztető „fénylény-installáció”, mely az emberi közelségre reagál, látszatra sejtszerű, óriásira nagyított mikroorganizmusnak tűnik, mely zárványként jelenik meg a térben. A mű belső terét csillószerűen beborító, 4334 db átlátszó lágy PVC csövet és LED égőket tartalmazó negatív gömbsüvegforma. A plasztika beépített szenzorok segítségével a nézők közelségére reagál, és ez által interaktivitásba kerül a látogatókkal, miközben áramellátását a tetőn elhelyezett nappanel biztosítja.

Fénytechnika: Bérces Tamás; Bódi Péter
Építészeti munkarész: Rádóczy László
Közreműködők: Adrián Tibor Zsigmond; Bagyal István; Emmanuel Morvan; Németh György; Notheisz Károly; Pápista Csaba; Soponyai Csaba; Szirom Gergely; Tímár Krisztián
Kurátor: Szolga Hajnal

A Synoptic a SmArt Egyesület gondozásában évente megvalósuló rendezvény Pécsett. 2012-ben köztereken, épülethomlokzatokon jelennek meg művészeti beavatkozások. A város olyan pontjai válnak művészeti munkák kiállítási helyszíneivé, melyek képzőművészeti, építészeti vagy politikai diskurzus témái.
A fesztivál idei hívószava a Recall. Ez elsősorban a fenntartható fejlődés, környezeti nevelés témaköréhez és egyéb környezettudatos trendekhez kötődő művészi hozzáállást kívánja reprezentálni. A megújuló energiaforrások, a zöld beruházások, az újrahasznosító tendenciák gondolatköréhez a művészek is gyakran kapcsolódnak formai, technikai megoldások vagy konceptuális megfontolás szerint. A Recall az emlékezetből való merítést, újragondolást jelenti. A művészet kötött formáit, a műalkotás helyét és a művész szerepét egyaránt újragondolhatjuk.