Trafó Galéria – Nyitott Műterem #02

Csörgő Attila

2020. december 3. 21:00
https://www.facebook.com/Trafo.Gallery

A Trafó Kortárs Művészetek Háza e-Trafó elnevezésű online programsorozata minden hétköznapra digitális platformokon elérhető programokat kínál; többek között live seteket, online táncórákat, webinarokat, beszélgetéseket és speciális online előadásokat.

A programsorozat része a Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozata, melynek keretében minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket. A sorozat második eseményén, december 3-án Csörgő Attila varsói műtermébe látogatunk el Tillmann József filozófus, esszéista, egyetemi tanár vezetésével.

A beszélgetéseket a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatások végén pedig ugyanitt várjuk a művészeknek feltett kérdéseket.

„Csörgő Attila konceptuális jellegű, sokszor minimalista kivitelű – gyakran mobil – munkái természettudományos szabályok, törvények – geometriai problémák, fizikai (optikai, mechanikai) határhelyzetek – köré szerveződnek. Elvont tételeket modellező, szemléltető, “tudományos alapon” működő művei többnyire szokatlan helyzetekbe hozott, hétköznapi anyagokból, tárgyakból épülnek fel, barkácsolódnak össze. Játékosan, s némi iróniát, filozofikusságot sem nélkülöző módon utalnak érzékelésünk, és erre épülő, rendezettnek tűnő világképünk könnyű megingathatóságára, ellentmondásosságára.” (Százados László – artportal.hu)

„Csörgő átalakított hétköznapi tárgyakból és mechanikai alkatrészekből aprólékosan megtervezett, vagy a „próbálkozás és kudarc” (trial and error) primér, de hatékony módszerének segítségével megépített szerkezetei nem csak a kísérletek eredményeit, de az odavezető utat is megmutatják. Munkái távolról sem csupán a fizika jelenségek és a természettudományok törvényeinek demonstrációs eszközei, sokkal inkább gondolkodási folyamatokba bevezető kísérők. Határhelyzetek kirajzolói, a geometria, a mechanika szabályait követő, de olykor azoknak ellentmondani látszó konstrukciók, pillanatnyinak tűnő egyensúlyi helyzetek fenntartói.” (Részlet Csörgő Attila Mozgásterek című egyéni kiállításának leírásából. Kurátor: Erőss Nikolett)

Csörgő Attila 1965-ben született Budapesten, jelenleg Varsóban él és dolgozik. 1988 és 1994 között a Magyar Képzőművészeti Főiskola festő- illetve intermédia szakán tanult, 1993-ban az amszterdami Rijksakademie van beeldende Kunsten szobrász szakának hallgatója volt. 1998-ban Smohay-díjat, 2001-ben Munkácsy-díjat kapott, 2008-ban a Nam June Paik Award díjazottja. Számos egyéni kiállítása és csoportos tárlaton való részvétele mellett szerepelt a 22. São Paulo-i Biennálén (1994), a Velencei Biennálén (1999 és 2017) és a Documenta 13-on (2012). Szólókiállításai külföldön többek között a ljubljanai SKUC Gallery és Galerija Gregor Podnar, a New York-i Art in General, a bialystoki Galeria Arsenal, a luxemburgi MUDAM, a párizsi Palais de Tokyo, a bécsi Secession, az esseni Museum Folkwang im RWE Turm és a Hamburger Kunsthalle – Galerie der Gegenwart intézményekben voltak láthatóak. Itthoni egyéni kiállításainak a Budapest Galéria, a budapesti Ludwig Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a Vintage Galéria és a Glassyard Galéria adott otthont.

Munkái számos közgyűjteményben, többek között a varsói Center for Contemporary Art Ujazdowski Castle, a párizsi CNAP–Centre national des arts plastiques, a stuttgarti/berlini DaimlerChrysler AG, a FRAC della Regione Piemonte, a luxemburgi MUDAM, Musée d´Art Modern Grand Duc Jean, a budapesti Ludwig Múzeum és a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézet gyűjteményében megtalálhatóak.

A sorozat további alkalmai:
2020.12.10. 21:00 Csákány István | beszélgetőtárs: Mucsi Emese
2020.12.17. 21:00 Bukta Imre | beszélgetőtárs: Fenyvesi Áron
2021.01.07. 21:00 Perlaki Márton | beszélgetőtárs: Petrányi Zsolt
2021.01.14. 21:00 Gróf Ferenc | beszélgetőtárs: Szalai Borbála
2021.01.21. 21:00 Keresztesi Botond | beszélgetőtárs: Miklósvölgyi Zsolt
2021.01.28. 21:00 Katarina Šević | beszélgetőtárs: Somogyi Hajnalka