Trafó Galéria Nyitott Műterem #09

Keresztes Zsófia

2021. 02. 04. (csütörtök) 21.00
https://www.facebook.com/Trafo.Gallery

A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket.

A sorozat kilencedik eseményén, február 4-én Keresztes Zsófia műtermébe látogatunk el Zsikla Mónika művészettörténész, kurátor vezetésével.

A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várjuk a kérdéseket.

Keresztes Zsófia (1985) az elmúlt évek egyik legmarkánsabb, nemzetközi sikereket is felmutató fiatal magyar képzőművésze. A Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán diplomázott, 2009-ben a helsinki Aalto University-n folytatott tanulmányokat. 2017-ben elnyerte az Esterházy-díjat.

Az egyetem utáni években Keresztes Zsófia munkáira jellemző volt a szokatlan anyaghasználat: a festőiséget egyálalán nem hátrahagyva, de a képsíkból kilépve különféle anyagokat applikált a képekbe és a képek köré varrással, hímzéssel és kitöméssel. Később alkotói gyakorlata egyértelműen szobrászati formát öltött, objektjei és installációi többek között a fizikai (IRL) életünk és a virtuális, digitális létünk kölcsönhatásait, az önreprezentáció egyszerre csábító és nyomasztó természetét vizsgálták.

Az utóbbi időszakban készült különös, amorf jegyeket mutató mozaikfelületű szobrai formátlan testeket, szürreális biológiai formákat idéznek – szivárgó, egymásba kapcsolódó testrészek, nyúlványok elfolyó asszemblázsai, melyet a testekben és testek között létrejövő körforgás, a feloldódó (test)határok, az önelfogyasztódás és felemésztődés sajátos dinamikája jellemez. Az androgün lényeket és mitológiai alakokat is eszünkbe juttató munkái egyszerre táplálkoznak a szürrealizmus és a századforduló organikus építészetének formakészletéből. A kemény mozaikfelületek ellenére mégis a puhaság és a sérülékenység érzetét keltik.

Keresztes Zsófia műveivel számos hazai és nemzetközi intézmény kiállításain találkozhatott a közönség. A 2021-ről elhalasztott, 2022-es Velencei Biennálén a Magyar Pavilonban Zsikla Mónika kurátor és Keresztes Zsófia Az álmok után: merek dacolni a károkkal című kiállítása lesz majd látható.

Keresztes Zsófia munkái a Trafó Galéria 2015-ös „Te egyenes vonalakkal álmodtál, én görbékkel, amelyeknek savas árnyékai voltak„, a 2017-es „Sodródás” és a 2019-es „Nedves hálózatok” című csoportos kiállításain szerepeltek.

zsofiakeresztes.com


A sorozat következő alkalmai:
2021.02.11 21:00 Rita Ackermann | beszélgetőtárs: Mélyi József
2021.02.18 21:00 Gerhes Gábor | beszélgetőtárs: Nagy Gergely
2021.02.25. 21:00 Borsos Lőrinc | beszélgetőtárs: Nemes Z. Márió
2021.03.04. 21:00 Ember Sári | beszélgetőtárs: Gadó Flóra
2021.03.11. 21:00 Németh Ilona | beszélgetőtárs: Hunya Krisztina