Trafó Galéria Nyitott Műterem #11

Gerhes Gábor

2021. február 18. 21:00
https://www.facebook.com/Trafo.Gallery

A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe, és ismerhetjük meg legfrissebb műveiket és terveiket.

A sorozat tizenegyedik eseményén, február 18-án Gerhes Gábor műtermébe látogatunk el Nagy Gergely  művészeti író, az Artportal.hu főszerkesztője vezetésével. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várjuk a kérdéseket.

Gerhes Gábor (1962) Munkácsy Mihály-díjas képzőművész. 2006 és 2015 között a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Média design szakán, 2010-től a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola fotográfia szakán óraadó tanár. Emellett a KREA fotó szak vezető tanára. Fotográfusi és képzőművészeti tevékenysége mellett tervezőgrafikával is foglalkozik.

Az utóbbi években készült művei különös tekintettel fókuszálnak a transzkulturális jelenségekre, a nemzeti identitásra és a kollektív tudatra. Középpontjukban a konstrukció, rekonstrukció, valamint a reprezentáció jelenségei állnak. Művészetének egyik alapvető fogása a gyanú folyamatos felkeltése, a művek és a valóság közötti viszony referencialitásának megkérdőjelezése, kibillentése.

A kilencvenes évek sajátos humorral operáló fotóalapú konceptuális munkáit követően az elmúlt években a (művekre jellemző) balsejtelmes iróniát lassanként felváltotta destabilizáló kísértetiesség, valamint az egyre összetettebb referenciahálók beemelése. Gerhes sokrétű, a befogadót időnként komoly ismeretelméleti kihívások elé állító alkotói gyakorlata során több mű vagy műciklus kiindulópontját szövegek jelentik, számtalan magyar és idegennyelvű szöveges idézet, játék és átírás-átköltés is megjelenik alkotásaiban.

Egyéni vagy csoportos kiállítások keretében a legfontosabb hazai kiállítóterekben állított ki, például a Ludwig Múzeumban, a Műcsarnokban, a Magyar Nemzeti Galériában, a Szépművészeti Múzeumban, Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a debreceni MODEM-ben, a székesfehérvári Szt. István Király Múzeumban, Miskolci Galériában és a dunaújvárosi ICA-D-ben. Művei többek között olyan jelentős külföldi intézmények kiállításain szerepeltek, mint a brüsszeli BOZAR, a FRAC, Montpellier, a varsói Palace Ujazdowsky, a berlini Akademie der Künste, a párizsi Grand Palais, a Trieste Contemporanea, vagy az Acer Digital Arts Center, Taipei. Művei több fontos hazai gyűjteményben megtalálhatóak: a Ludwig Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a diszeli Első Magyar Látványtár, a Miskolci Galéria, a dunaújvárosi Modern Művészetért Közalapítvány (ICA), a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, a Szombathelyi Képtár, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum és a debreceni MODEM gyűjteményében.

A sorozat további alkalmai:
2021.02.25. 21:00 Borsos Lőrinc | beszélgetőtárs: Nemes Z. Márió
2021.03.04. 21:00 Ember Sári | beszélgetőtárs: Gadó Flóra
2021.03.11. 21:00 Németh Ilona | beszélgetőtárs: Hunya Krisztina