Trafó Galéria Nyitott Műterem #15

KissPál Szabolcs

2021. 03. 25. 21.00
https://www.facebook.com/Trafo.Gallery

A Trafó Galéria online műteremlátogatás-sorozatában minden csütörtökön 21 órától kurátorok és szakírók kalauzolásával nyerhetünk betekintést egy-egy képzőművész műtermébe. A sorozat tizenhatodik eseményén, március 25-én KissPál Szabolcs budapesti műtermébe látogatunk el.

KissPál Szabolcsot legfrissebb műveiről és terveiről Páldi Lívia (2017 márciusa és 2021 márciusa között) a dublini Project Arts Centre kurátora kérdezi majd. A beszélgetést a Trafó Galéria Facebook-oldalán élőben lehet követni, az online műteremlátogatás végén pedig ugyanitt várjuk a kérdéseket.

KissPál Szabolcs (1967) Munkácsy-díjas képzőművész 1992-ben végzett a kolozsvári Művészeti Akadémián, 1993–1994-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskola posztgraduális hallgatója volt. Több egyetemen tanított, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékének docense.

Változatos médiumokban dolgozik, a fotótól a videóig, az installációtól a konceptuális beavatkozásokig. Művei az új médiumok, vizuális művészetek és társadalmi kérdések metszésterületén helyezkednek el. Az elmúlt években készült, doku-fikciós elemeket is tartalmazó projektjei többek között a nemzeti mitológiák nemzettudat teremtő szerepével is foglalkoznak.

KissPál Szabolcs egyéni kiállításai többek között az oldenburgi Edit Russ Haus für Medienkunst-ban, a bukaresti Nemzeti Kortárs Művészeti Múzeumban, a pozsonyi HIT Galleryben, a margate-i Turner Contemporary-ben, az amszterdami Galerie van Gelderben, a szentpétervári KvadraT Galériában, a bécsi Gastateliers KulturKontakt Austria-ban, a marosvásárhelyi Vár Gallery-ben, a pécsi Közelítés Galériában, a budapesti Ernst Múzeumban, a 2B Galériában, a Deák Erika Galériában, a Liget Galériában, a Stúdió Galériában, a budapesti Óbudai Társaskör Galériában és az Off-Biennále Budapest keretében voltak láthatóak.

Művei számos hazai és nemzetközi csoportos kiállításon szerepeltek, többek között brnói House of Arts, a prágai etc. Gallery, a sepsiszentgyörgyi MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér, a pozsonyi Krokus Gallery, a krakkói Bunkier Sztuki, a regensburgi Donumenta, a wiesbadeni Nassauischer Kunstverein, a brémai Neues Museum Weserburg, a New York-i Apexart és a ljubljanai Skuc Gallery, a szombathelyi Irokéz Galéria, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a dunaújvárosi ICA-D Kortárs Művészeti Intézet, a budapesti Kiscelli Múzeum, a Higgs Field, a tranzit.hu, a Ludwig Múzeum, a Videospace Galéria, a Műcsarnok és a Vasarely Múzeum kiállításain. A 49. Velencei Biennále román pavilonjának kiállítója.

KissPál Szabolcs aktivistaként többek között a Szabad Művészek, az Eleven Emlékmű és a Harmadik Szektor csoportok alapító tagja.

Művei számos közgyűjteményben, a budapesti Ludwig Múzeum, a Kiscelli Múzeum, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum, a Paksi Képtár, a párizsi Kadist Art Foundation, a vaasai Ostrobothnian Museum, a bukaresti Kortárs Művészeti Múzeum és a wrocłavi Muzeum Współczesne gyűjteményeiben találhatóak meg.

A sorozat következő eseményei:
2021.04.01. 21:00 Kiss Adrian | beszélgetőtárs: Török Krisztián
2021.04.08. 21:00 Trapp Dominika | beszélgetőtárs: Erőss Nikolett
2021.04.15. 21:00 Cséfalvay András | beszélgetőtárs: Frazon Zsófia
2021.04.22. 21:00 Fodor János | beszélgetőtárs: Topor Tünde
2021.04.29. 21:00 Bak Imre | beszélgetőtárs: Fehér Dávid
2021.05.06. 21:00 Ladik Katalin | beszélgetőtárs: Kürti Emese