Transitland

A Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum / ACAX | Nemzetközi Kortárs Képzőművészeti Iroda tisztelettel meghívja a Transitland. Video Art from Central and Eastern Europe 1989-2009
című, angol nyelvű tanulmánykötet bemutatójára.

Időpont: 2009. november 10. (kedd) 18 óra
Helyszín: Ludwig Múzeum, Auditórium  (1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.)

A könyvet bemutatják:
András Edit, az MTA Művészettörténeti Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa, a kiadvány szerkesztője és szerzője,
Zoran Erić, a belgrádi Museum of Contemporary Art kurátora,
Peternák Miklós, az MKE tanszékvezetője, a C3 Alapítvány igazgatója.
A beszélgetést az ACAX kurátorai, Kálmán Rita és Stepanovic Tijana moderálják.

Az eseményhez kapcsolódan három videoalkotást vetítünk le a Transitland Archívum anyagából.

Az előadások nyelve angol és magyar. Tolmácsolást biztosítunk.

A Transitland. Video Art from Central and Eastern Europe 1989-2009 című tanulmánykötet a közép- és kelet európai régió elmúlt húsz évének videoművészetét helyezi vizsgálódásának középpontjába. Szerzői, a térség elismert szakértői – teoretikusok, kurátorok, kritikusok és művészek – különböző aspektusokból közelítik meg a poszt-szocialista országok videoművészetét, ezzel is demonstrálva annak sokszínűségét és elevenségét. A kiadvány hat új és tizenkét újraközölt tanulmányt, illetve esszét tartalmaz, mely utóbbiak közül három most olvasható először angol nyelven.

A tanulmánykötet szerzői: András Edit, Ruben Arevshatyan, Giorgio Bertellini, Konstantin Bokhorov, Svetlana Boym, Boris Buden, Călin Dan, Margarita Dorovska, Zoran Erić, Antonio Geusa, Boris Groys, Marina Gržinić, Kathy Rae Huffman, Ryszard W. Kluszczyński, Mihnea Mircan, Peternák Miklós, Tomáš Pospiszyl, Boryana Rossa, Katarína Rusnáková, Keiko Sei.

A kötet az esszéken kívül tartalmazza a Transitland Archívumban szereplő száz videoművészeti alkotás rövid leírását is.

Transitland Destination Berlin

A tanulmánykötet 2009. november 6-8. között Berlinben is bemutatásra kerül. Az előadások és vetítések során az érdeklődőknek alkalmuk nyílik a Transitland Archívum megismerésére. Az eseményen többek között látható lesz az a hat videomunka is, mely kifejezetten a Transitland projekt keretében és támogatásával készült.

Időpont: 2009. november 6-8.
Helyszín: Collegium Hungaricum Berlin (CHB)
Bővebb információ és részletes program: http://www.transitland.eu/event/&id=147

Transitland projekt

A tanulmánykötet nemzetközi projekt keretében jelenik meg, melynek eredménye egy olyan egyedülálló videoarchívum, mely a berlini fal leomlása óta eltelt húsz év közép- és kelet európai videoművészetéből nyújt válogatást. Az Archívum összesen száz videoművészeti alkotást foglal magában, összeállításában a régió mintegy ötven kurátora vett részt. A videomunkák amellett, hogy dokumentálják, elemzik és kontextualizálják ezt a komplex régiót és időszakot, számos egyéni nézőpontot közvetítenek, amelyek egyedi színezetet adnak a rendszerváltásról szóló esztétikai és kritikai diskurzusnak.

A tanulmánykötet, valamint az Archívum teljes anyagát tartalmazó mobil lejátszók mellett a projekt online verziója biztosítja, hogy az anyag nemzetközi szinten kutathatóvá váljon. Ezen túl a három együttműködő partner 2009 és 2010 folyamán számos vetítést és nyilvános eseményt rendez Bulgáriában, Németországban, illetve Magyarországon. A Ludwig Múzeum jövő januárban nyíló, az Archívum anyagán alapuló tematikus kiállítása pedig a szélesebb közönségnek is lehetővé teszi, hogy bepillantást nyerjen az elmúlt két évtized kelet- és közép európai videotermésébe.

A Transitland Archívumról és projektről bővebb információ: www.transitland.eu

A Transitland a Ludwig Múzeum-Kortárs Művészeti Múzeum / ACAX (Budapest), az  InterSpace (Szófia, Bulgária), valamint a transmediale (Berlin, Németország)  kezdeményezésére és  együttműködésében jött létre.