Újraírható történetek

nyitónap

Két, gondolatiságában különböző, szimbólumrendszerében, (közel)múlt értelmezésében mégis sok hasonlóságot mutató, kurátori munka nyomán egybeszerkesztett, szokatlan páros kiállítás nyílik 2019. március 23-án, szombaton a MODEM-ben.

A nyitónap programja:

15 óra: Szijártó Zsolt kurátori bevezetője, majd ROTERS&SZOLNOKI és Keserue Zsolt közös tárlatvezetése

16.30: Szemző Tibor zeneszerző, médiaművész vetítéssel egybekötött szóló koncertje

A kiállítás nyitónapján ingyenes buszjáratot szervezünk Budapestről. Gyülekező a Planetárium előtt 10:45-kor. A buszsofőr MODEM táblával fogja várni az érdeklődőket. A busz 18 órakor indul vissza Debrecenből, a MODEM melletti parkolóból. Jelentkezés: a címen (a korlátozott férőhelyek miatt köszönettel vesszük a mielőbbi visszajelzést)

A ROTERS&SZOLNOKI (Katharina Roters és Szolnoki Jozsef)
alkotópáros, illetőleg a  Keserue Zsolt által jegyzett projektek közösek abban, hogy az identitás-konstrukció, identitás-újraírás folyamatait tematizálják a gyorsan és sokszor drámaian változó történelmi körülmények között. A problémát különböző léptékekben vizsgálják: az egyén, a csoport és a nemzet szintjén egyaránt.

A két különálló kiállítás több szálon kapcsolódik egymáshoz: mindkét projektre jellemző az analitikus (de)konstrukciós megközelítés, valamint az archívum-építés szándéka.  A nemzeti történelmi hagyomány megkérdőjelezésében, a közelmúlt reflektálatlan történéseinek feltárásában, a családtörténet újramesélésében, a sztereotípiák értelmezésében hasonló alapminták fedezhetők fel.

Fontos szerepet töltenek be a kiállításokban a különböző privát és nyilvános dokumentumok és szimbólumrendszerek (címerek, tankönyvek, vizuális szimbólumok), mint olyan felületek, amelyeken a történeti tudat objektiválódik, nyilvánosan is látható lesz. Ezeket a kiállító művészek újra feldolgozzák, mégpedig egy vállaltan szubjektív összefüggésrendszerben.

Így jön létre a „kiterjesztett dokumentumok” archívuma.  Olyan hibrid kortárs művészeti módszerekkel tematizálnak fontos társadalmi-történeti kérdéseket, problémákat, amelyekben szorosan összekapcsolódik a (tudományos) kutatás, a (művészeti) feldolgozás/reflexió és a poétikus szintézis.