Utópia Áruház – Otthon vagy az iskolában?

DemoLab záróesemény

2019. szeptember 21-24.
Otthon Áruház (Budapest VII. Rákóczi út 74)

Nyitvatartás:
2019. szeptember 21. szombat, 11-18 óráig
2019. szeptember 22. vasárnap, 14-17 óráig
2019. szeptember 23. hétfő 16-19:30-ig
2019 szeptember 24. kedd 14-17 óráig

Az áruház, illetve ennek előképei és kortárs változatai, mint a piac, vagy a pláza, nem csak vásárlás helyszíne, hanem egy szociális tér. Találkozóhely, ahol a vásárlók beszélgetnek, híreket és gondolatokat osztanak meg, kikapcsolnak és megpihennek. Megmutatják magukat a kisebb-nagyobb közösségnek, és nyitottabbak a másikat is meglátni. Sok szempontból hasonló az iskolához, egy másik intézményhez melynek spontán, szociális és személyes oldala a tervezett oktatási funkción jóval túlmutat.

Az egykori Otthon Áruházban, a DemoLab művészeti-oktatási projekt záró eseményén a vásárlási kultúrának erre az egyre inkább eltűnő oldalára szeretnénk emlékezni és emlékeztetni. A DemoLab-ben részt vevő diákok az elmúlt egy-két évben az utópia gondolatát járták körül művészek és tanárok segítségével, akik a demokratikus és művészeti nevelés szellemében a közös témaválasztást, az önszerveződést, a szabad alkotást támogatták. Ez alatt az idő alatt a diákok nem csupán az utópikus gondolkodás múltját, a jelen önvizsgálatát és a saját lehetséges jövőképeiket zongorázták végig, de tapasztalatot szereztek egy másfajta, az ő kíváncsiságukra és elképzeléseikre alapozó, horizontális és kreatív tanulási folyamatban.

Az Utópia Áruházban a megüresedett lakberendezési áruházat lakjuk be, töltjük meg újra tartalommal: áruk helyett gondolatokat, találkozásokat, inspirációkat, utópia-foszlányokat kínálunk. A diákokat mint szakértőket kérdezzük: Mit jelent ma nekünk az utópia? Te milyen utópiát kínálsz? Mitől lesz izgalmas a tanulás? Érthető és közeli a művész és a művészet? Hol jó tanulni és hogyan? Kikkel? Te hogy tennéd otthonoddá az iskolát?

Kurátor: Major Virág
Társkurátor: Lázár Eszter
Szakmai vezetők: Galambos Rita és Váradi Emese
Művészeti tanácsadó, installáció: László Gergely
Projektvezető: Lencse-Csík Orsolya

Résztvevő művészek és tanárok:
Barna Orsolya, Buttinger Dániel, Csoszó Gabriella, Illés Zsófia Szonja, Sarah Günther, Erdei Krisztina, Fiedler Judit, Pálinkás Bence, Puklus Péter, Somogyi Laura, Styrna Katalin, Székely Dòra, Törley Kata, Trapp Dominika, Varga Krisztina, Vékony Dorottya, Virágos Erzsébet, Wolf Eszter, Zsin Bence

DemoLab műhelyek:
bRIGHT Mirror, DemoLab-Szeged, DemoLabrador, Kísérletváros, Korhatár, San Miguel de la Isla, Utópia Mix, Vésett Napló, VMG – Volt Mindig Gondolat

A projekt megvalósítója a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA), a Tanközlöny csoporttal együttműködésben. A projekt támogatója az ENSZ Demokrácia Alap (UNDEF).