Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék

FERi

A FERi, új feminista projekt galéria, nyitókiállítása szimbolikusan egy esküvői tradícióból merített. „Valami régi, valami új, valami kölcsön, valami kék” azt a kötelező érvényű babonaegyüttest fogalmazza meg, amit a menyasszonynak követnie kell, hogy boldog, sikeres, hosszú házassága legyen. Valami régi a tradíciókhoz való hűséget jelenti és a kontinuitásban való hitet, a valami új az opitimista jövőbe tekintést, valami kölcsönkapottat is viselnie kell, mely a megszerzett boldogságra utal, és a kék természetesen a tisztaságára.

A nyitókiállítás igyekszik előrevetíteni azt az attitűdőt, ahogy a galéria operálni szeretne, amilyen kiállításpolitikát követni fog. A feminizmus kritikai látásmód, a fordítás mindig interpretatív, kritikai és részleteges, mely alapul szolgál egy hatalmi jelenségek iránt érzékeny párbeszédre.

A kiállított alkotók, és kimondottan ezek a munkáik mind érzékenyen, finoman, iróniával, humorosan, konzekvensen nyúlnak a kultúrtörténet, több esetben kimondottan a művészettörténet által közvetített nőképhez, sztereotíp nőideálhoz, testtopikhoz. Az önreferencia, a parafrázis, a történetiség vagy a tradíció kritikai szemlélete közös bennük.

Kiállító művészek: Ana Bezelga, Farkas Júlia – Vékony Dorottya, Gáldi Vinkó Andi, Mare Tralla
kurátor: Oltai Kata

cím: FERi, 1084 Budapest Német utca 6.
megnyitó: 2016. október 29. 17:00
nyitva 2016. november 19.-ig

Mare Tralla: Crazy Love, 2011, videostill
Mare Tralla: Crazy Love, 2011, videostill