Vándorláz

https://www.facebook.com/events/2846476888918552/

FISLI ÉVA történész-muzeológus (Magyar Nemzeti Múzeum) előadása

Az előadás arra keresi a választ, hogy miért és hogyan keltek útra a húszas-harmincas években kivándorló magyar fotográfusok. Hogyan kapcsolódtak egymáshoz, hogyan hatottak egymásra? Leírható-e távolodásuk a lépcsőzetes és a láncmigráció fogalmaival? Mit jelenthetett számukra Berlin, 1930-ban? Vagy Párizs, 1934-ben? És mit adhatott Hollandia, Anglia vagy Amerika?

Az előadás második része áttekintést ad arról, hogy milyen közös tapasztalatok formálták a magyar emigránsokat – köztük Besnyő Évát – vándorlásuk idején. Milyen volt a korabeli képes sajtó, amelynek dolgoztak? Milyen fotográfiai nyelveket sajátíthattak el, milyen kiállításokon és fórumokon jelenhettek meg?

Szó esik arról, hogy miközben a megélhetésért küzdöttek, miként inspirálták, segítették, formálták egymást. A legendákon és a visszaemlékezéseken túl milyen egykorú források állnak rendelkezésünkre kapcsolati hálójuk felfejtésére?

A Személyes távolság – Besnyő Éva fotográfiái című kiállítás kísérőeseménye. A Fotóhónap 2020 keretében. A @Maria Austria Instituut jóvoltából

Besnyő Éva: Sportrepülők, Berlin, 1930-31, Iara Brusse Gyűjtemény
Besnyő Éva: Sportrepülők, Berlin, 1930-31, Iara Brusse Gyűjtemény