Várószoba – Női gyógyítók és páciensek az orvoslás perifériáján

Kiadványbemutató

2021. 01. 07. 18.00
Kelet Kávézó és Galéria (Budapest XI. Bartók Béla út 29.)

A nők az orvoslásban betöltött szerepéről, a gondoskodás, öngondoskodás, önrendelkezés kérdéseiről, a „női” betegségekkel kapcsolatos (elő)ítéletekről és más, a kötetben tárgyalt kérdésekről a kiállítás kurátoraival és a kötet szerzőivel Gács Anna irodalmár beszélget.

A beszélgetés résztvevői: Gadó Flóra, Gács Anna, Lázár Eszter, Nagy Edina, Őze Eszter

Együttműködő partnerek: Friedrich-Ebert-Stiftung, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár
A kiadvány a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban a 2020-2021 év folyamán rendetett azonos című kiállításhoz kapcsolódóan jelent meg.

Projektünk a Magyar Nemzeti Múzeum – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Adattár (SOM) gyűjteményéből kiindulva egy speciális tudománytörténeti témával, az orvoslás történetében a nők jelenlétével (orvosnők, védőnők, gyógyítók, bábák) és a női testhez kapcsolt szerepekkel foglalkozik. A nem hivatalos és az intézményesült orvoslás közötti ellentmondásos viszonyt, illetve az orvosi gyakorlathoz társult “női” szerepeket elemezzük, amelyek az egészségpolitikával és a reprodukciós jogokkal, szabályozásokkal is összefüggésben állnak.

Kortárs képzőművészeket kértünk fel arra, hogy témafelvetésünkhöz kapcsolódóan reflektáljanak a SOM állandó kiállítására és gyűjteményére, illetve ezekből kiindulva a nők szerepére és helyzetére az orvostudományban. A Covid-19 kapcsán kialakult járványügyi helyzet miatt hosszú kihagyás után szeptember végén folytatódik a projekt. A résztvevő művészek intervenciói, a gyűjteményre reflektáló kortárs művek 2020 decemberéig havonta kerülnek be a kiállítótérbe és foglalják el a helyüket az állandó kiállításban.

A Várószoba projektben szereplő művészek: Eperjesi Ágnes, Fátyol Viola, Simon Zsuzsanna, Szász Lilla, Trapp Dominika és Kremmer Sarolta, Varju Tóth Balázs

Kurátorok: Gadó Flóra, Lázár Eszter, Nagy Edina, Őze Eszter