Vető János: Megtalált képek kiállítása

2022. 10. 13. (csütörtök) 20.00
Edith (Budapest VI. Nagymező utca 25.)

A nyár egyik kulturális szenzációja volt, amikor a Hajas Tibor hagyatékból ajándékozás útján a Nemdebár horányi rezidenciájára került komód fiókjából előbukkant egy évtizedeken át elfeledett mappa, amely Vető János fotós, zenész, képzőművész 1976-1983 között készített fényképeit tartalmazta. Az anyag most egyetlen este erejéig, a Nembebár aznapi vendégjátékának keretében az Edithbe költözik.

————————————–

Mindenben van valami
amitől olyan, ami.” (Vető János)

Frankl Dániel tavaly antik bútorokat ajándékozott a Nemdebárkának. Vető János, amikor először meglátta a bútorokat, a táskájából előhúzott két fényképet, amelyeken ezek a bútorok láthatók, Hajas Tibor és Frankl Dániel otthonában, az 1970-es évek végén. Micsoda koincidencia!

Idén az egyik bútor fiókjából előkerült egy mappa, egy válogatás Vető János 1976-1983 között készített fényképeiből.

Az alvó maszkos Elszemélytelenítés sorozatból két kép – a modellek Najmányi László és Kis-Kovács Zsuzsi voltak.

Udo Kierről és Hajas Tiborról egy-egy portré az Éjszaka ékszerei című fotósorozatból 1976-ból. Udo Kierről két Drakula kép a Nárcisz és Psyché sorozatból, és további három portré 1981-ből.

Egy közös utazás képeiből két kép egy félkész vadászlesről útban Veszprém felé Beke Lászlóval, Hajas Tiborral és Szerencsés Jánossal.

Amikor Vető János a digitalizált fényképei között épp erről a közös útról készített képeit kereste, kapta a hírt, hogy előkerült a komódból a mappa. Micsoda koincidencia! Micsoda meglepetés!

A mappában volt négy fénykép, amely a művészt ábrázolja. Az egyiket Zátonyi Tibor fotóművész, a Spions gitárosa készítette, a többi önarckép.

Az egyik önarckép az Ipari vers című képpár egyik darabja, a másik egy négy képből álló fotóvers Széphelyi Frankl Györgynek dedikálva.

Végül egy kettősportré Baksa-Soós János Január Herceggel 1983-ból, akinek a feje felett legújabb hímzése látható, míg Vető János Anatomia L’ Artista című művészkönyvét tartja a kezében.

A kiálítás legaktuálisabb darabja egy kép a falon egy képről. Egy 1982-es Zuzu-Vető festményről, az Összbolygóközi internacionális hadiműszergyársztrájkról.

Forián Szabó Noémi