Videó prezentációk 14. – Joachim Smetschka

Az Áthallás Videoművészeti Fesztivál, Budapest részprogramjaként elindult a havonta megrendezendő Videó prezentációk sorozat. Az esemény célja elsősorban a kortárs videoművészettel foglalkozó alkotók bemutatása, másodsorban a videoművészet megismertetése a szélesebb közönséggel.

Az új évad változásokban is gazdag, változások lesznek a prezentáció struktúrájában és változások lesznek a sorozat helyszínét illetően is. A korábban helyszínt adó Labor helyett a sorozat átköltözik a Műcsarnok (1146 Dózsa György út 37.) több férőhelyet biztosító előadótermébe.

Meghívott előadó: Joachim Smetschka

Időpont: 2009. december 10, csütörtök, 19h.
Helyszín: Műcsarnok, előadóterem

Joachim Smetschka (A)

Miután „kísérleti vizuális tervezést” tanult, most az álló- és mozgóképek, illetve az interaktív művészet területén dolgozik. Komoly művészi tevékenysége mellett évekig a egy reklámügynökséget igazgatott és dolgozott, mint designer. A 90-es években számos projekt eszmei hátterének kidolgozója, kivitelezője, ill. kurátora is volt az „Ars Electronica Futurelab” tagjaként. Öt éve a linzi művészeti egyetemen folytat kutatásokat az „időtényezőre alapuló interaktív média” területén egy fejlesztő és adminisztrációs csoport tagjaként. Emellett tanít is az egyetemen.

Munkáiban egymástól eltérő jelenségekkel foglalkozik, melyekkel a média manipulációinak kontextusában találkozik. A hangsúlyt az „idő” különböző aspektusaira helyezi: változások az észlelésben átmeneti struktúrák, köztes időszakok manipulációján keresztül. Dinamikus rendszerek és ellenpárjaik működésében felmerülő paradox aspektusokat vizsgál. Sokszínű munkáit összekapcsolja egy alapvető érdeklődés: mi is történik „közben”/”között”… ? (Mi is történik a film két képkockája között? A látható és láthatatlan között? A test és a tér között, melyen áthalad? A felejtés pillanata és a teljes megsemmisülés között? stb. )

A prezentáció nyelve: angol