Videó prezentációk 17. – Kopper Judit és Sólyom András

Az Áthallás Videoművészeti Fesztivál, Budapest részprogramjaként elindult a havonta megrendezendő Videó prezentációk sorozat. Az esemény célja elsősorban a kortárs videoművészettel foglalkozó alkotók bemutatása, másodsorban a videoművészet megismertetése a szélesebb közönséggel.

Következő meghívott előadó: Kopper Judit és Sólyom András

Időpont: 2010. március 10, szerda, 19h.
Helyszín: Labor (1053 Budapest, Képíró u. 6.)


Videovilág 1988 – 1993 (5 év, 55 adás)
A havonta, késő este jelentkező műsor – amelynek rendszeres nézői, mai nyelven úgy mondanánk, hogy állandó rajongói voltak – 55 adást ért meg a rendszerváltás környéki öt év alatt. A sorozatnak a médiaháború vetett véget. Megszűntek ugyanis a Hankiss Elemér- akkor MTV elnök – által létrehozott produkciós irodák – köztük a FRÍZ produceri iroda is /producer: Kopper Judit/, amely iroda a Videovilág c. műsort gondozta.

Videovilág

A Videovilág producere és szerkesztő-riportere mindvégig Kopper Judit maradt, míg a rendező kezdetekben Monory-Mész András, majd az első öt adás után Sólyom András lett. Az első adásokban műsorvezetőként Kovács András Bálint szerepelt, később a műsorvezető szerepkör megszűnt a Videovilágban.

A magyar Videovilág nemzetközileg közismert műsornak számított mindvégig, a benne szereplő résztvevők még a két évtizedes múlt után is személyes kapcsolatot ápolnak a műsor készítőivel. Több nemzetközi videó archívum forgalmazza az adásokat mind a mai napig, valamint hazai és nemzetközi egyetemeken tananyagként elemzik a műsorokat.

A műsorok készítésében a magyar médiaelemzők, teoretikusok, művészek legjava vett részt, akik közül többen hamarosan a hivatalos, egyetemi médiaoktatás vezető személyiségei lettek. Waliczky Tamás, Szemző Tibor, feLugossy László, Szilágyi Ákos, György Péter, Peternák Miklós, Sugár János, Tillmann József, Kovács András Bálint.

A riportalanyok között a nemzetközi médiaélet világszerte ismert szereplőit láthatták a nézők a műsorokban: Peter Weibel, Vilém Flusser, Noam Chomsky, Antoni Muntadas, Woody és Steina Vasulka, Hámos Gusztáv, Jeffrey Shaw, Paul Garrin, az Ars Electronica nyertesei, kurátorok a The Kitchenből, MOMA-ból, vj-k a Music TV-ből, Van Gogh TV / Mike Hentz és Karel Dudesek, Peter Callas, Laurie Anderson, John Lasseter, Kathy Rae Huffmann, Nina Czeglédy, Zbigniew Rybzyński…


Médiamix 1992 – 2009 (17 év 180 adás)
A Médiamix egy ideig párhuzamosan ment az MTV-n a Videovilág c. műsorral, majd annak megszűnése után a magyar média paletta egyedüli műsora maradt, amelyik a média kulturális, szociológiai, politikai, művészeti, technológiai kérdéseivel foglalkozott. A több, mint 17 év alatt 180 adást láthattak a nézők a média művészetről, média politikáról, a Magyar Televízió képernyőjén.

MEDIAMIX

Az első műsor 1992 februárjában beszámolt az akkor szenzációnak számító virtuális valóság kiállításról a monte carlo-i Imagina-n, az utolsó pedig 2009 májusában a music klipek elterjedéséről a you tube-on.

A két adás között, az elmúlt tizenhét évben beszámolókat láthattak a nézők a világ legnagyobb képzőművészeti és média fesztiváljairól /Linz, Velence, Kassel/ rendezvényeiről /Műcsarnok kiállítások, Metafórumok/, média forradalmakról /Bukarest, Litvánia, Moszkva,/ a háború és a média kapcsolatáról /Bosznia, Irak/ politikusokról, akik jól használják a médiát és politikusokról, akik nem tudják használni. Választásokban betöltött szerepéről készült műsor a keleti blokkban ugyanúgy, mint az USA-ban /Jelcin cár, USA 2000/.

Az utóbbi években a hálózati események kerültek a fókuszba, mint a YouTube szerepe, a creative commons lehetőségei, a bloggerek, a vloggerek, a vírusok, a hackerek és általában az új média hatása a társadalomra. A műsor rendezője és szerkesztője eredetileg Sólyom András és Kopper Judit volt, de később Kopper Judit felelős szerkesztő mellett műsorkészítők tucatjai kerültek a Médiamix stábjába:
Kistamás László, Csernátony Dóra, Fáy Miklós, Csáki László, Krasznai János, Sterk Barbara, Seres Szilvia.