Videó prezentációk 22. – Pacsika Rudolf

Az Áthallás Videoművészeti Fesztivál, Budapest részprogramjaként elindult a havonta megrendezendő Videó prezentációk sorozat. Az egy estés beszélgetés-sorozat meghívottjai magyar és külföldi videó- illetve médiaművészek. Az esemény célja elsősorban a kortárs magyar videoművészettel foglalkozó alkotók bemutatása a külföldi szcéna képviselőivel egyetemben, másodsorban a videóművészet megismertetése, felkarolása.

Több helyszínváltás után, most remélhetőleg megtaláltuk a végleges helyszínt, a LudwigInzertet (korábbi Józsefvárosi Galéria, 1085 Budapest, József krt. 70.), mely 2010-től a Ludwig Múzeum kihelyezett helyszíneként funkcionál.

Következő meghívott előadó: Pacsika Rudolf

Időpont: 2010. november 10, szerda, 19h.

Az amszterdami Rijksakademie van Beeldende Kunsten-en végezte posztgraduális tanulmányait. Szentendrén él. Bár rajzokat, videókat is készít, művei nagyobbrészt installációk, environmentek, és más, műfajilag nehezen besorolható alkotások. A műveiben gyakran megjelenő mindennapi tárgyak között olyan viszonylatokat teremt, amelyek túlmutatnak saját fizikai valóságukon. Elemző módon, lényegbevágó szellemességgel boncolgatja világunkat. Az érzéki, konceptuális és társadalmi indíttatásból született alkotásokban megjelenő bizarr egymáshoz rendelések, a meghökkentő egyensúlyi szituációk, a mozgás, a nemiségre utaló részletek segítik abban, hogy az esetleges metafizikai értelmezés ne süllyedjen melankóliába. A mozgóképet nem csak a videóiban, hanem computer-installációiban is használja.