A mű ideje / az idő a műben / a mű az időben

Peternák Miklós előadása

2022. november 22. 18.00–19.30
Ludwig Múzeum, 1. emelet, Előadóterem (Budapest IX. Komor Marcell u. 1.)

A Ludwig Múzeum Kortárs Szabadegyetem előadássorozatában időszaki kiállításainkhoz kapcsolódó témákat és a legfrissebb művészeti tendenciákat tágabb kontextusban ismerheti meg a közönség.

◆ ELŐADÓ
Dr. Habil. Peternák Miklós CSc. egyetemi tanár, C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány igazgatója

◆ AZ ELŐADÁS CÍME: A mű ideje / az idő a műben / a mű az időben
A műalkotások ideje, az idő a művekben, a mű az időben három különböző közelítést jelent. Mivel a műalkotást általában emberi kreáció eredményének tekintjük így mondható, mindegyik “valamikor” készült. A múzeum (vagy a művész) ezt gyakorta dátummal jelzi. Emellett minden mű magában hordozza az idő nyomát, akár festői gesztusok révén (Picasso adott korszakában ráfesti annak a napnak a dátumát, amikor a kép készült, de nem minden festő dolgozik ennyire gyorsan), akár az expozíciós idő (fotó) vagy film- és videó-idő formájában (mennyi időbe telik megnézni), alkalmasint tartalmi elemként is (vanitas). S végül a művek sorsa változik az idők során, divatossá válnak vagy elfelejtődnek, új interpretációk és új kontextus, például újabb és újabb kiállítások forgatókönyvei rendezik át státuszukat a többi mű vagy általában a kultúra, történelem viszonylatában. Miért nevezheti a kiállítás kurátora a műalkotásokat időgépnek? Megvalósul-e a kiállítótérben járva az időutazás, amiért H.G.Wells a regényében vagy George Pal a filmjében ezt a fiktív szerkezetet kitalálta? Bár erről a gépről valójában nem, de annál több szó esik majd az időről és a művekről.

◆ AZ ELŐADÓRÓL
Esztergomban született, jelenleg Budapesten él. Az ELTE BTK történelem-művészettörténet szakán végzett, a művészettörténeti tudomány kandidátusa (Tudomány és művészet – új médiumok, 1994). Egyetemi tanár a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszékén, valamint a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány igazgatója.

Az eseményen kiállítási belépővel, regisztrációt követően lehet részt venni.
Regisztrálni az esemény weboldalán lehet.