Vivienne Westwood & Király Tamás

Előadás és beszélgetés

2023. február 14. (kedd) 18.00
Lehetőségek tere (Budapest VIII. Práter utca 63.)

Vivienne Westwood (1941-2022) egy személyben volt legendás divattervező, a punk mozgalmak egyik legnagyobb úttörője és szenvedélyes aktivista. Eseményünk a nemrég elhunyt tervező személye előtti tisztelgés. Király Tamás (1952-2013) a divat és a képzőművészet határán működött, a nyolcvanas évek underground művészeti szcénájának meghatározó alakja volt. Látványos divat show-in és Budapest belvárosában szervezett, legendás divatsétáin szokatlan anyagokból készült avantgárd kreációival keltett feltűnést.

A két divattervező 1988-ban személyesen is találkozott egy Berlinben szervezett nemzetközi eseményen.Vajon milyen hasonlóságok mutatkoznak meg kettejük munkássága között? Hogyan használták a divat üzenetközvetítő szerepét? Milyen hatással voltak saját korukra, és hogyan vélekedett róluk a divatipar? Mit tanulhatunk abból ma, amit ők rendhagyó módon képviseltek?

Az esemény során többek között ezekre a kérdésekre keressük a választ. Előadóink az este folyamán Oltai Kata és Muskovics Gyula kurátorok lesznek.

Oltai Kata művészettörténész, kurátor. Alapvetően kultúrakritikával, feminista és női szempontú kritikával, szubkultúrakutatással és alulreprezentált hangok bemutatásával, helyzetbe hozásával foglalkozik. Muskovics Gyula független kutató, kurátor. 2021-ben abszolvált a MOME Doktori Iskolájában, jelenleg a disszertációját írja a kelet-európai avantgárd divat témájában, különös tekintettel Király munkásságára.