XXXX

Horváth Dániel kiállítása

2022. január 15. – február 7.
Óbudai Kulturális Központ (Budapest III. San Marco u. 81.)

Megnyitó: 2022. 01. 14. (péntek) 18.00
Megnyitja: Tayler Patrick festőművész

A kiállítás kurátora Garami Gréta.

A retrospektív jellegű kiállítás a művész, a címben is sugallt, több évtizeden átívelő festészetontológiai vizsgálódásait mutatja be. Horváth Dániel a kép határértékeit – a téri torzulásokat, glitcheket, dekontextualizáló ráközelítéseket és kifordított trompe l’oeil megoldásokat – egymással organikusan összefüggő képciklusokban bontja ki és illeszti bele egy narrativitás és szimbolikus képi nyelv határán billegő mitológiába.

Művei a valóság fragmentumait expresszív szuggesztivitással állítjásk elénk: a befogadás során a törésvonalak felderítése, a vakfoltok kiegészítése egyfajta „helyszínelő” tevékenységbe vezeti a nézőt. A kép ambivalenciájába zárt jelentésrétegekhez a felszín festői felületének feltárásán keresztül vezet az út.

A tárlat egyaránt bemutatja a Homo Passenger és a Csendélet mértékkel című sorozat ikonikus darabjait, valamint a legújabb, anatómiai bemutatóeszközöket megjelenítő – olykor horrorisztikus tartományba, máskor ornamentikus irányába billenő – enigmatikus képeket is.


Pénz a heverőn, olaj, vászon, 140 x 110 cm, 2020
Pénz a heverőn, olaj, vászon, 140 x 110 cm, 2020

Absztrakt Puska, olaj, vászon, 110 x 140 cm
Absztrakt fegyver, olaj, vászon, 110 x 140 cm