Zaj és intermédia

Válogatás kortárs hangművészeti videókból
A vetítést bevezeti: Sőrés Zsolt hangművész

2014. november 05. (szerda) 18:00
Műcsarnok (Bp. Hősök tere)

Program:

1. John Grzinich: Az anyagelemek hangi aspektusai / Sound Aspects Of Material Elements (2010-2012, 57 perc / 57 min.)

Az Észak-Amerikában született, de Észtországban élő Grzinich az 1990-es évek eleje óta komponál, lép fel élőben és alkot installációkat. Az anyagelemek hangi aspektusai a művészt és a projektben együttműködő partnereit követve mutatja be, hogyan hoznak létre hangokat, hangképeket észtországi külső helyszíneken talált különböző tárgyakon és szerkezeteken.

2. Jason Lescalleet: Trófea szalag / Trophy Tape (2013-2014, 37 perc / 37 min.)

Jason Lescalleet Amerika legelkötelezettebb modern hangművészei közé tartozik. Művei egy olyan hangvilágot tárnak fel, amely a zaj, a kortárs kompozíció és a minimalista elektronika köztes területén lebeg. Műveiben a talált hangok, a felerősített csend és a mindennapi élet zörejegyütteseinek rétegeit ötvözi, amiket különféle mikrofonok, magnetofonok és hangszórók segítségével alakít át. A Maine-ben élő Lescalleet arról is híres, hogy koncertjein képes zsigeri élményben részesíteni hallgatóságát. Az elmúlt évtizedekben Lescalleet az alábbi kiadóknál jelentette meg műveit: a Kye, az RRR, az Erstwhile, a Chondritic Sound, az NNA és az utóbbi időben a saját maga által működtetett Glistening Examples, miközben olyan művészekkel dolgozott együtt Aron Dilloway, Graham Lambkin és Kevin Drumm. Legutóbbi kiadványai közül is kiemelkedik a 2012-ben egy dupla CD-n az Erstwhile Recordsnál megjelent Dalok a semmiről. A következő évben Lescalleet megbízott 13 videóművészt, hogy a lemezen szereplő 13 darabhoz készítsen videókat – ebből készült a Trófea szalag.

3. Otomo Yoshihide – Masako Tanaka – Tim Digulla – Michelle Silva: A többszörös Otomo projekt / The Multiple Otomo Project (2007, 75 perc / 75 min.)

Otomo Yoshihide (大友 良英) japán zeneszerző és multiinstrumentalista. A többszörös Otomo projekt DVD Otomo Yoshihide zenéjének szédítő dícsérete, tele nyugtalan, mind valós mind pedig manipulált, villogó vizuális fehér zajos, stroboszkópszerűen gyorsra vágott, többszörösen osztott képernyőjű és extrém közeli felvételekből készült képekkel azért, hogy az Otomo által használt eszköztárat új vizuális környezetbe helyezze. A 30 szegmensben szereplő lemezjátszó és gitár improvizációkat Masako Tanaka, Michelle Silva és Tim Digulla kreatív videói teszik teljessé.

A programon 800 Ft-os külön jegy, vagy aznapi kiállítási belépőjegy megvásárlásával lehet részt venni.
Az érzékelhető határán – Más hangok c. kiállítás kísérőprogramja.