Mögöttes hangok zaja

Záró tárlatvezetés

2020. október 16-án (pénteken) 18:30-tól Szalai Borbála, a Mögöttes hangok zaja című kiállítás kurátora tart tárlatvezetést.

A kiállítás 2020. október 18-ig látogatható, a következő napokon az alábbiak szerint tart nyitva:
október 15. (csütörtök): 16 és 22 óra között
október 16. (péntek): 16 és 22 óra között
október 17. (szombat): 10 és 22 óra között
október 18. (vasárnap): 16 és 22 óra között

››› Minden látogatót kérünk, hogy a kiállítótérben és a Trafó épületén belül viseljen maszkot és tartsa be a Trafó óvintézkedéseit (lásd lent). A Trafó Galéria terében egyszerre maximum 20 fő tartózkodhat. Belépéskor, kérjük, használja a kihelyezett kézfertőtlenítőt. Kérjük, fokozottan figyeljen a szociális távolság tartására. A Trafó teljes légcserés gépi szellőztető rendszerét fokozottan működtetjük.

Mögöttes hangok zaja

Kiállító művészek: Lawrence Abu Hamdan, Andreas Fogarasi, Roman Štětina, Imogen Stidworthy

Egyetlen fegyverem a hallgatás. A hallgatás, melyben a csend ereje és a hallható rétegekre való figyelem lehetősége találkozik. A hallgatás, mely képes felfedni azt, ami a látható rétegeken túl húzódik és kihallani mögüle a rejtett, elsőre nem észlelhető, vagy elhallgattatott hangokat; a tompított lövések és ütések átszűrődő zaját; az erőszak, a hatalmi visszaélések és az elferdített tények alig érzékelhető morajlását; és azokat a hangokat, amiket nem tudnak falak vagy kerítések megállítani.

A Trafó Galéria ezeknek a hangoknak és a figyelem egy olyan fajtájának ad teret, mely a felületeken átszűrődő mögöttes rétegekre irányul. Ez a fajta figyelem az, ami a hallást és a hallgatást megkülönbözteti egymástól, ami a hallott és a kihallott információkat különválasztja, ami teret enged az elfedett igazságoknak és elrejtett szándékoknak.