A fórum neve:Vitafórum a Modern Magyar Művészeti Múzeumról
A felkért hozzászólók a jogosult felhasználók belépése menüponton keresztül jelentkezhetnek be, további olvasók
a muzeumforum@c3.hu e-mail címre írhatják meg véleményüket.
A beérkezett e-maileket a szerkesztőség moderálja.

«« Főoldal «« Előzmények «« ÖSSZEFOGLALÓ «« Moderálási szabályok
«« VISSZA      

  A teljes üzenet-ág megjelenítése
Az üzenet küldője: Forgács Éva
E-mail:  
Dátum: 2002 március 21 11:05:10 [Csütörtök]
Téma: Kortárs gyűjteményre van szükség
Magyarországon kortárs magyar művészeti gyűjteményre van szükség. A Magyar Nemzeti Galéria gyűjti a klasszikus magyar művészetet és a század első felének a modern és avantgárd művészetét. A Ludwig múzeum gyűjt kortárs magyar és nemzetközi anyagot egymással összefüggésben. Nemzetközi anyag (magyar és kortárs) kismértékben a Szépművészeti Múzeumban is megjelenik. Ami hiányzik, az az 1945 utáni magyar művészet folyamatos elbeszélése és reprezentációja. Az Európai Iskolától a mindenkori jelenig – amíg újabb korszakok majd megvonnak egy felső időhatárt.
Bár az 1980-as évet én markáns korszakhatárnak látom ( a neo-avantgárd vége, posztmodern kezdete) amit mi magunk is világosan megjelöltünk a Tendenciák sorozattal és az Iparterv 68-80 kiállítással, nem látom indokoltnak, hogy egy Kortárs Művészeti Múzeum csak addig, vagy csak attól kezdve gyűjtsön. Belső határokat jól érzékeltethet a rendezés, úgy gondolom, hogy most éppen egy nagyobb korszak folyamatban-látása volna a feladat.
Ez a korszak a mindenkori pénzügyi lehetőségekhez képest jól reprezentált ugyan Székesfehérvárott, Pécsett, és még néhány kisebb múzeumban, de Budapesten nincs reprezentatív otthona, és még nagyon sok mű vásárolható meg magángyűjtőktől és művészektől. Az irodalomközpontú magyar kultúra nem is ismeri saját művészeti értékeit. Egy gyűjtemény, amely a (még itthon elérhető) legkiválóbb művekkel, megfelelő építészeti környezetben tudja megjeleníteni az utolsó évtizedek művészeti dinamikáját, rendkívüli fontosságú volna. Néhány külföldön élő művésztől is érdemes volna korai munkákat megvásárolni .
Külföldi anyag bemutatása, s így a magyar gyűjteményi anyag kontextualizálása valószínűleg időszakos kiállításokkal érhető el a legjobban. Kortárs nemzetközi anyag gyűjtése rendkívüli anyagi forrásokat igényelne.

Művészeti ágak és műfajok alapján már régen nem érdemes és nem lehet szelektálni. Minden és bármely anyag, médium, technika, amivel olyan művet hoztak létre, amit már kiállításon bemutattak, gyűjtendő.

 
 Téma Az üzenet küldője Dátum
[4] Milyen korszakot gyûjtsön és mutasson be a múzeum? Múzeumfórum2002 március 14 16:49:45 [Csütörtök]
[20] Gyűjtőkör Passuth Krisztina2002 március 19 15:57:32 [Kedd]
Kortárs gyűjteményre van szükség Forgács Éva2002 március 21 11:05:10 [Csütörtök]
[30] Re: Milyen korszakot gyujtsön és mutasson be ...  Tatai Erzsébet2002 március 22 10:01:57 [Péntek]
[42] Mettől – meddig?  Zwickl András2002 március 29 12:18:49 [Péntek]
[54] Mai Magyar Vizuális Művészeti Múzeum  N. Mészáros Júlia2002 ápril 17 14:40:43 [Szerda]
Vissza a Fórumhoz