A fórum neve:Vitafórum a Modern Magyar Művészeti Múzeumról
A felkért hozzászólók a jogosult felhasználók belépése menüponton keresztül jelentkezhetnek be, további olvasók
a muzeumforum@c3.hu e-mail címre írhatják meg véleményüket.
A beérkezett e-maileket a szerkesztőség moderálja.

«« Főoldal «« Előzmények «« ÖSSZEFOGLALÓ «« Moderálási szabályok
«« VISSZA      

  A teljes üzenet-ág megjelenítése
Az üzenet küldője: Zwickl András
E-mail:  
Dátum: 2002 március 29 12:18:49 [Péntek]
Téma: Mettől – meddig?
Egy újonnan létrehozandó modern művészeti múzeum időbeli lehatárolásánál három alapvető változat jöhet szóba.
1. Amennyiben a múzeum a 20. század művészetét mutatja be, abban az esetben a század első évtizedének modern törekvései jelentenék a kezdőpontot. A modern magyar művészet kezdődátumaként ugyan hagyományosan Nagybánya 1896-os indulását szokták kijelölni, és noha a modern magyar művészetet megteremtő, 1860-as években született generáció valóban az 1890-es években kezdte pályáját (Rippl-Rónai, Ferenczy, Fényes stb.), az évtized magyar művészete – még a fiatalok esetében is – erősen kötődik a 19. századhoz, és nem hozható egy nevezőre a nemzetközi művészettörténet korszakolásával sem. Több érv támasztja alá a későbbi, a 20. század első évtizedében készült művekkel történő indítást (neósok, első nagysikerű modern kiállítások, művészcsoportok megalakulása stb.). Ez a korszakhatár kompatibilis mind a nemzetközi művészettörténeti korszakolással, mind az ekkoriban megújuló magyar kultúra más területeinek kronológiájával. A múzeum anyaga az 1980-90-es évek fordulójával zárulna. A 20. század végének művészetében lezajló alapvető változások – a kezdetekhez hasonlóan – megint csak generációváltáshoz köthetőek: a múzeumban bemutatott utolsó generáció az 1950-es években született művésznemzedék lenne.
2. A második lehetőség, hogy a múzeum a 20. század második felének művészetét gyűjtené, az 1940-es évektől. A bemutatás megint csak a művek „szisztematikus kora” alapján érvényesítené a korszakhatárt, így az 1945 előtt induló művészek egy részének késői művei nem kerülnének be a múzeumba, másrészt egyes életműveknek – akárcsak az előző változat esetében – szükségszerűen csak egy része kerülne be a múzeumba. A múzeum gyűjtőköre ebben az esetben is az 1980-90-es évek fordulójával zárul. A szűkebb időhatárok kijelölése mellett elsősorban az szól, hogy lehetővé tenné a korszak művészetének differenciáltabb bemutatását, az egyes évtizedek egymástól gyakran teljesen független jelenségeinek párhuzamos egymás mellé állítását (pl. ötvenes évek; támogatott–tűrt–tiltott művészet stb.), és a hagyományos képzőművészeti műfajok mellett a vizualitás más formáinak szerepeltetését is (pl. plakát).
3. A harmadik változat az előző kettő záródátumával indulna: az intézmény ebben az esetben a 21. század múzeuma lenne, amely az 1990-es években kibontakozó új törekvésekkel kezdené a gyűjtést, és kortárs művészeti kiállítások megrendezésével folyamatosan gyarapíthatná az újonnan kialakítandó gyűjteményt. Ez a gyűjtés ugyanakkor a legmesszemenőbb mértékben figyelembe tudná venni a műfajok kiterjesztésének, sőt a nemzetközi művészet megjelenítésének az igényét is.

 
 Téma Az üzenet küldője Dátum
[4] Milyen korszakot gyûjtsön és mutasson be a múzeum? Múzeumfórum2002 március 14 16:49:45 [Csütörtök]
[20] Gyűjtőkör Passuth Krisztina2002 március 19 15:57:32 [Kedd]
[26] Kortárs gyűjteményre van szükség Forgács Éva2002 március 21 11:05:10 [Csütörtök]
[30] Re: Milyen korszakot gyujtsön és mutasson be ... Tatai Erzsébet2002 március 22 10:01:57 [Péntek]
Mettől – meddig? Zwickl András2002 március 29 12:18:49 [Péntek]
[54] Mai Magyar Vizuális Művészeti Múzeum  N. Mészáros Júlia2002 ápril 17 14:40:43 [Szerda]
Vissza a Fórumhoz