Random helyzetjelentések Londonból I.

Frekvenciaszörf

Szövényi Anikó

Random helyzetjelentések Londonból I.

Frekvenciaszörf

Kezdjük az alapoknál. Ha az ember kortárs művészet, médiaművészet után tapogatózik Londonban, akkor az ICA (Istitute of Contemporary Arts) tűnik a legjobb kiindulási pontnak. Az intézmény New Media Centre részlegében havonta változó, kurátorok válogatta website-ok, multimédia projektek kerülnek bemutatásra, workshopokkal fűszerezve.
Szeptemberben három website látható itt. Több szempontból is a legérdekesebb talán az irational.org munkája. Ez a nemzetközi csapat a fő információs csatornákat kritikusan felhasználó művészeti projekteket támogat és valósít meg.

Mostani munkájuk egy website, az Irational Cellular Pirate Listening Station (szabad fordításban: Irracionális kalóz rádió-vevő állomás). A város központjában felállítottak egy rádióantennát, ami az összes londoni kalóz rádióadót befogja és élőben sugározza a neten. A most épp 33 rádióadót számláló listához mindenki hozzáadhatja a saját londoni adóját. A honlapon egyébként nemcsak hallgatni lehet ezeket a lokális adókat, hanem közlik az egyes adók mobiltelefon-számát is, hogy a netezők akár sms-ben is elküldhessék a véleményüket, a live act jelleget tovább fokozva.
A kalózrádiózásnak egyébként komoly kultúrája van Angliában. Körülbelül 100 kalózrádió létezik országszerte, ennek fele Londonra koncentrálódik, természetesen számuk folyamatosan változik. Némelyek évek óta sugároznak, de van, ami csak pár órát él meg, hiszen az illegalitás rendőrségi konfliktusokat von maga után. A sugárzott tartalomtól függően, na meg, hogy épp milyen napjuk van a hatóságoknak, a rádiósokat el is ítélhetik, bár általában csak a felszerelésüket veszik el. Mivel sokan vannak, a kormányzat jóval toleránsabb velük, mint más angliai városokban.
Egy ilyen csatorna életben maradásának legjobb módja egyébként, ha az ember egy soklakásos blokkházból sugározza a jeleket egy közeli toronyház tetején elhelyezett átjátszóra. Így első körben csak az átjátszóját mérik be, s utána még van idő összepakolni…
Hogy miről ismerszenek meg ezek az adók, ha az éterben keresgélünk? Egyrészt a zenei kínálatukról: a popkultúra szélén eveznek, a többség a reggae, drum ‘n bass és hardhouse csapásirányán. Másrészt, hogy a készítők folyamatosan belebeszélnek az adásba, s hogy általában éjjelente vagy hétvégen adnak. A kis lefedettség miatt a közönség eléggé kerületspecifikus, a hallgatók jobbára feketék ill. a városi underground tagjai.
Az Irational weblapján egyébként részletes segédanyag található kalózrádiók otthoni építéséhez.

Mindenkinek ajánlom: felpezsdítené a budapesti valóságot néhány ilyen adó felállítása.