A másik város

határidődeadline: 2006. szeptember 11.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

A Trafó Galéria 2006. decemberében megvalósuló, A másik város című kiállításának kurátorai, Somogyi Hajnalka és Szemerey Samu pályázatot hirdetnek Magyarországon élő alkotók számára új munkák megvalósítására illetve ezeknek a kiállításon való bemutatására.

Jelentkezni lehet:

– rövid szöveges szakmai életrajz,
– kb. egy A4 oldalas projekt koncepció és megvalósítási/bemutatási terv
– és lehetőség szerint ehhez kapcsolódó vázlatok, rajzok vagy egyéb kiegészítő anyagok leadásával.
Produkciós keret: kb 200.000 Ft / fő (tájékoztató jelleggel)

A tervezett kiállítás a kelet-európai urbanitás egy sajátos területét választja témául – az előregyártott, paneles rendszerű építkezés, a lakótelepek világát. A huszadik századi modernizmus társadalmi utópiáinak ezen megtestesülései gazdag terepet nyújtanak a képzőművészeti reflexiók számára. A kortárs képzőművészet egyre gyakrabban választja témául az épített környezetet és annak kulturális dimenzióit – a Trafóban szervezendő kiállítás közösségi együttműködés/autonóm művészeti tevékenység, társadalmi-tudományos koncepciók/civil használat, demonstratív politika/spontán létrejövő identitások, utópia/lokalitás, tervgazdálkodás/egyéni mozgástér kettősségei által felvázolt szellemi területet igyekszik feltérképezni a paneles épített környezet vonatkozásában.

Magyarországon körülbelül minden negyedik ember panellakásban lakik, ennek ellenére ez a nagyon karakteres építészeti közeg – eltekintve az ironizáló kritikai megjegyzésektől – egészen a legutóbbi időkig háttérbe szorult a kulturális és művészeti nyilvánosságban. Ezen a helyzeten szándékozott változtatni az a komplex kutatási program, amelyet a MeMo kezdeményezett 2005-ben. Ennek keretében építészek, társadalomtudósok, közgazdászok és képzőművészek együttműködésében terepmunka és vizsgálat indult, az addig szokásos előítéletek megerősítése helyett a lakótelep, mint kulturális közeg leírására és bevezetésére a városról szóló diskurzusokba. A pályázat nyerteseinek szeptemberben egy rövid workshopot szervezünk, amelynek során megismerkedhetnek a kutatás eddigi eredményeivel, projektjeikhez információt szerezhetnek, segítséget kaphatnak. A workshopon való részvételt követően természetesen lehetőség van a projektterv újragondolására, megváltoztatására is.

A kutatás egyes elemei a kiállításon is megjelennek majd, háttérismereteket szolgáltatva a művekhez a projekt ideje alatt bemutatandó előadásokon, beszélgetéseken túl. Ennek megfelelően ez a kiállítás is egy hosszabb folyamat fontos állomása, amelynek keretében a képzőművészet kontextusában szeretnénk foglalkozni a paneles épített környezet kérdéseivel.

A pályaműveket kérjük e-mailben, postán vagy személyesen „A másik város” megjelöléssel az alábbi címekre eljuttatni:

Postacím:

Erőss Nikolett galéria vezető
Trafó – Kortárs Művészetek Háza
Liliom u. 41.
1094 Budapest

Elérhetőség és további információ:

hsomogyi-at-gmail.com
samu.szemerey-at-gmail.com

Beérkezési határidő: 2006. szeptember 11. hétfő