ACAX – New York-i műteremprogram

határidődeadline: 2022. június 30.

Az ACAX | Agency for Contemporary Art Exchange újra pályázatot hirdet New York-i műteremprogramban való részvételre a Trust for Mutual Understanding támogatásával

A New York-i Residency Unlimited (RU) és az ACAX együttműködése keretében pályázatot hirdetünk két hónapos (2023. április – május) műteremprogramban való részvétel támogatására. A pályázatra Magyarországon élő képzőművészek jelentkezését várjuk, korhatárra való tekintet nélkül.

A pályázaton elnyerhető két hónapos ösztöndíj az alábbiakat foglalja magában:
– utazás (Budapest – New York – Budapest repülőjegy és transzfer, maximum 900 USD)
-szállás (1000 USD/hónap)
– megélhetési költség (1000 USD/hó)
– az ESTA díja
-rugalmas stúdióhasználat a RU-ben
– a RU személyre szabott, szakmai támogatása, folyamatos konzultációs lehetőség, szervezett, rendszeres találkozók New York-ban dolgozó kurátorokkal

A műteremprogram lebonyolítását az ACAX szervezi, megvalósítását a New York-i székhelyű TMU (Trust for Mutual Understanding) támogatása teszi lehetővé.

Elvárás: Magas szintű angol nyelvtudás a pályázás előfeltétele.

A pályázati anyagnak tartalmaznia kell:
– legfeljebb két oldal terjedelmű szakmai önéletrajzot angol nyelven
– digitális portfóliót, mely a pályázó válogatott munkáit tartalmazza (lehetőleg pdf formátumban)
– legfeljebb két oldal terjedelmű, angol nyelvű szakmai tervet, melyben a pályázó felvázolja, hogyan használná ki a műteremprogram által nyújtott lehetőséget, milyen projekten kíván dolgozni

Kérjük, hogy a szakmai terv kialakításakor vegyék figyelembe a RU profilját. A RU az olyan, helyi kutatást és konzultációt igénylő projektterveket részesíti előnyben, melyekhez érdemben hozzá tud járulni és melyek elsősorban nem műterem-használathoz kötődnek.

Részvételi feltételek: A műteremprogramra korhatár nélkül, ingyenesen pályázhatnak Magyarországon alkotó, illetve a hazai szcénában markánsan jelenlevő művészek.
– A pályázók részvételükkel (vagyis a pályázat leadásával) elismerik és tudomásul veszik a részvételi feltételeket. A részvételi feltételek megszegése a pályázatból való kizárást vonja maga után.
– A pályázók, és különösen a pályázat nyertese vállalják a szervezőkkel (ACAX, RU) való együttműködést, a szükséges információk rendelkezésre bocsátását. A pályázók elfogadják a szakmai zsűri döntését. A zsűri a döntést nem indokolja.
– A pályázat nyertese vállalja, hogy az aktuálisan érvényben lévő lokális és nemzetközi járványügyi előírásoknak eleget téve részt vesz a programban és annak teljes ideje alatt New York-ban tartózkodik.
– A pályázat nyertese vállalja, hogy a programot követő egy hónapon belül legalább kétoldalas beszámolót készít angol és magyar nyelven, és azt megküldi az ACAX és a RU részére valamint egy nyilvános prezentáció keretében szakmai beszámolót tart New York-i tapasztalatairól.
– A pályázat nyertese vállalja, hogy a program ideje alatt fotódokumentációt készít és azt díjmentesen az ACAX és a RU rendelkezésére bocsátja.
– A pályázati támogatás és az együttműködés részleteiről a szervezők a nyertes pályázóval külön megállapodást kötnek. A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.

A döntés: A nyertes pályázót hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri választja ki a shortlistbe jutott művészekkel folytatott személyes interjú alapján, amelyre július közepén kerül sor. A döntést elsősorban a következő szempontok határozzák meg: a beadott portfólióban bemutatott korábbi művészeti teljesítmény;
a leadott szakmai terv relevanciája, illeszkedése a RU profiljához.

A zsűri tagjai:
Bencsik Barnabás, az ACAX vezetője
Zilahi Anna, a 2021-esresidency pályázat nyertese
Lilia Kudelia, a Residency Unlimited, YVAA Program vendég kurátora
Kopeczky Róna, kurátor, az Easttopics alapítója

Beadási határidő: 2022. június 30. 24:00 óra
A pályázatokat kizárólag digitális formában várjuk, a WeTransfer fájlküldő szolgáltatással a
címre.

A pályázat eredményét az ACAX FB oldalán hozzuk nyilvánosságra.
További információ: ill. +36 30 555 3496

A Residency Unlimited (RU) New York Brooklyn negyedében található, egyénre szabott szakmai programot biztosító műteremház, közösségi térrel, egyéni műtermek nélkül. Rezidensei a vizuális művészetek területén aktív, amerikai és nemzetközi művészek és kurátorok. A RU az alkotói tevékenység támogatásának újfajta, együttműködésen alapuló modelljét valósítja meg, mely során a műteremház csapata figyelemmel kíséri a projektek alakulását, és konzultációkkal segítik az alkotók munkáját. Biztosítják a projekt megvalósításához szükséges logisztikai feltételeket, heti rendszerességgel szerveznek szakmai találkozókat kurátorokkal és
művészeti szakemberekkel, valamint lehetőséget nyújtanak a projektek prezentálására. A RU központ belső terei könnyen átalakíthatóak, így megfelelő környezetet biztosítanak az elsősorban nem stúdiómunkán alapuló kurátori és művészeti kutatásokhoz. A program ideje alatt a rezidensek projekttervük megvalósításán vagy továbbfejlesztésén dolgozhatnak, miközben lehetőségük van megismerni a világ legizgalmasabb művészeti fővárosát. A program korábbi magyar résztvevői Baglyas Erika, Nemes Csaba, Fabricius Anna, Puklus Péter, Blazsek András, Borsos Lőrinc, Albert Ádám, Kis Judit és Zilahi Anna voltak.