Acélszobrász Alkotótelep 2022

határidődeadline: 2022. május 1.

A Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány a Dunaferrel együttműködésben felhívást hirdet képzőművészeknek a XV. Dunaújvárosi Acélszobrász Alkotótelepen való részvételre.

A dunaújvárosi szimpóziumi hagyomány kezdete 1974-re nyúlik vissza, Magyarországon az első nagyipari támogatást élvező művészeti projektek között volt. A ’60-as években kialakult művésztelepi hagyományokra építkezve jött létre az évtizedekig működő rendszer, melyben a művészek 4-6 hetet töltöttek a Dunaferr üzemeiben. A vas és az acél változatos ipari technikákkal való megmunkálása új távlatokat nyitott, így a biennálé-szerűen megrendezett alkotótelep hamar meghatározó művészeti fórumává vált a magyar, majd a külföldi nyitás után a közép-európai szobrászatnak. Az alkotótelep 2000-ig működött folyamatosan, tizenkét alkalommal összesen ötvenkét hazai és nemzetközi művész részvételével, a műveikből létrejött Duna-parti szoborpark egész Európában egyedülálló látványosság. A Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány közel húsz év után, 2017-ben indította újra a forráshiány miatt szunnyadó művésztelepet. A járvány okozta kényszerű szünet után 2022-ben ismét 3 képzőművésznek biztosítunk lehetőséget a vasműben való alkotásra.

A Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány az alábbiakat biztosítja a nyertes pályázók számára:

– szállást két egymást követő hétre Dunaújvárosban 2022. június elejétől, egyeztetett időpontban
– napi egyszeri meleg étkezést
– utazási támogatást
– bejárást a vasműbe, ahol szakemberek segítségével 3-5 db, egyenként maximum 1m2 vagy 1m3 (kb. 300 kg) kiterjedésű műalkotás elkészítésére van lehetőség, többek között a következő technikákkal:
öntés, hegesztés, kovácsolás, láng-vágás stb.

Gyűjteményezés céljából a Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány jogot formál az Alkotótelepen készült műtárgyak egyikére, melyet zsűri választ ki.

Az alkotótelepen készült műveket a dunaújvárosi Kortárs Művészeti Intézetben nyíló kiállításon mutatjuk be, várhatóan az alkotótelepet követő hónapokban.

A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:

– max. 2 oldalas CV és artist statement
– portfólió
– művenként min. 2 oldalas munkaterv, különös tekintettel a használni kívánt anyagokra és technológiákra

Pályázni 2022. május 1., vasárnap éjfélig lehet 1 db pdf fájl elküldésével a email címre. A pályázat beérkezéséről 48 órán belül visszajelzést küldünk.

A pályázatokat szakmai zsűri bírálja el:

– Hegedüs Orsolya művészettörténész
– Kardos-Nagy Annamária művészettörténész
– Kertész László művészettörténész
– Koronczi Endre képzőművész
– Kovalovszky Márta művészettörténész
– Mélyi József művészettörténész
– Százados László művészettörténész

A pályázókat május elejéig értesítjük a döntésről. Fellebbezésnek helye nincs; a nagy számú jelentkező miatt a zsűri indokolásra nem kötelezhető. Továbbá a Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány fenntartja a jogot arra, hogy egy dunaújvárosi alkotónak soron kívül helyet biztosítson.

Kapcsolattartó:
Kardos-Nagy Annamária ( / )

További információ:
www.acelszobrasz.hu | www.steelsculpture.art

Az alkotótelep létrejöttét a Dunaferr, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatja.

Dunaferr-Art Dunaújváros Alapítvány
2400 Dunaújváros, Vasmű tér 1-3.