BALATORIUM művészeti rezidenciaprogram II

határidődeadline: 2022. október 30.

Pályázati Felhívás 

Balatorium Artist Residency II programban való részvételre // 2023 tavasz

A BALATORIUM művészeti rezidenciaprogramot hirdet a 2023-as évre különféle területeken és médiumban alkotó művészek számára. A rezidenciaprogram célja, hogy a balatoni régióban aktív kutatókkal, szakértőkkel és ökológusokkal való együttműködéseken keresztül a résztvevő művészek hely- és kontextus specifikus kutatásokból kiindulva, saját gyakorlatukhoz és módszertanához illeszkedve hozzanak létre új műveket a tudomány és a művészet párbeszédének előmozdításával.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program keretében megvalósuló BALATORIUM kulturális eseménysorozat és tudománykommunikációs projekt a Balatonhoz és térségéhez kötődő legfontosabb ökológiai kihívásokat, folyamatokat és az ezek megértését elősegítő kulcsfogalmakat mutatja be az egyedi, kifejezetten a térségre reflektáló, széles körben hozzáférhető és megtapasztalható kulturális programok és további tartalmak segítségével.

A közel két éves programsorozat sokféle formátummal operál: performatív tájbejárásokkal, interaktív köztéri akciókkal, kiállításokkal, beszélgetésekkel, hangjátékokkal, művészeti rezidenciaprogramokkal és edukációs programokkal. Mindemellett a szakmai háttérmunka eredményeként interjúk, rövid háttértanulmányok, szöveges és videó formátumú bejegyzések, infografikák és toolkitek egymásra épülő közreadásával hívjuk fel a figyelmet a balatoni régió mint ökológiai rendszer sérülékenységére, elsősorban a széleskörű szemléletváltás elősegítésére.

A BALATORIUM program keretében a PAD Alapítvány nyertes pályázata alapján koprodukciós partnerként vesz részt számos másik, e területen releváns szakmai szereplővel együtt dolgozva. 

A BALATORIUM Artist Residency második programja 2023 tavaszán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködésben valósul meg. Az alkotók az intézmény munkatársai mellett térségi szakértőkkel egyeztetnek a rezidenciaprogram ideje alatt a kutatók és szakértők a résztvevő alkotók mentoraiként segítik az alkotóifolyamatot.

Az 1997-ben megalakult Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a Balaton északi partján, 1–15 km szélességű sávban húzódik, területe (mintegy 57.000 hektár) 6 korábbi tájvédelmi körzetet foglal magába: a Kis-Balatont, a Keszthelyi-hegységet, a Tapolcai-medencét, a Káli-medencét, a Pécselyi-medencét és a Tihanyi-félszigetet. Életrehívásával megvalósult a magyar természetvédelem régi álma: a sokáig egymástól különálló védett területek összekapcsolásával létrejött a Balaton-felvidék és a Kis-Balaton összefüggő területére kiterjedő védett ökológiai rendszer. A Bakony‒Balaton Geopark – melynek területe részben a nemzeti parkban található – az itt fellelhető földtani, természeti és kultúrtörténeti értékek bemutatását, társadalmi jelentőségük tudatosítását tűzi ki célul. A geopark 2012-ben vált teljes jogú tagjává az Európai Geopark Hálózatnak és egyúttal az UNESCO által támogatott Globális Geopark Hálózatnak. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság fő tevékenységei közé tartozik a természetmegőrzés, a tájvédelem, a természetvédelmi gazdálkodás, valamint a szemléletformálás és az ökoturizmus.

További információ: www.bfnpi.hu

PÁLYÁZÓK KÖRE

A pályázatra életkori megkötés nélkül bármilyen művészeti területen vagy médiumban aktív alkotó / alkotópáros benyújthatja jelentkezését.

HELYSZÍN

A rezidenciaprogram második évadának dátuma 2023. április második fele (tervezett dátum április 16-30.), szakmai partnere és helyszíne a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság. A rezidenciaprogram keretében történő kutatásra épülő új művek / produkciók a 2023 augusztusában megvalósuló BALATORIUM Ökológiai x Kulturális Héten kerülnek bemutatásra, ekkorra kell elkészülniük és bemutatható formában megvalósulniuk.

AMIT BIZTOSÍTUNK

 • szállás (14 éjszaka)
 • utazási költség: a residency helyszínére és vissza belföldön egy alkalommal, külföldről pedig maximum €350 összegig 
 • anyagköltség ( projektenként maximum 300.000 Ft, amely az Ökológiai Héten való bemutatás költségét is magában foglalja)
 • honorárium (számla ellenében, egyéni alkotók esetében 150.000Ft, alkotópárosok esetében 200.000Ft)
 • konzultációs és mentorálási lehetőség – a kutatói és alkotói folyamat támogatása
 • a BALATORIUM szakmai csapatának kurátori és produkciós közreműködése 
 • az elkészült mű bemutatása a 2023-as Ökológiai Héten
 • az elkészült mű dokumentációja
 • a művet és kontextusát bemutató videóinterjú elkészítése
 • az elkészült mű bemutatása a szakmai és a nagyközönségnek a BALATORIUM projekt honlapján, valamint a projekt megismertetése a sajtóval

A helyszínen műterem nem áll az alkotók rendelkezésére. 

ALKOTÓI VÁLLALÁSOK

 • rezidenciaprogramra való felkészülés, a helyszínnel kapcsolatos előzetes tájékozódás, amihez a programban mentorként résztvevő kutatók előzetes anyagokat biztosítanak
 • a kéthetes rezidenciaprogram alatti helyszíni jelenlét
 • együttműködés a rezidenciaprogram mentoraival
 • az elkészült mű a 2023-as Ökológiai Héten való bemutatása, a mű a szervezőkkel előzetesen egyeztetett módon történő installálása
 • a rezidenciaprogram alatt 2 alkalommal néhány mondatban beszámolnak munkájukról a BALATORIUM közösségi médiafelületein
 • eleget tesznek a projekttel kapcsolatos sajtómegkereséseknek
 • vállalják, hogy elkészült műveiket és az alkotói folyamatot a Veszprém-Balaton 2023 EKF program, és különösen a BALATORIUM szellemiségében mutatják be
 • hozzájárulnak, hogy műveik dokumentációját, részleteit, reprodukcióit, illetve művészeti koncepcióját a VEB2023 EKF online és offline felületein megjelentesse az alkotói kreditek feltüntetésével  

A pályázatokat a VEB2023 EKF, a BALATORIUM csapata és szakmai partnerei és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai, valamint a szakmai zsűri tagjai bírálják el.

SZAKMAI ZSŰRI

 • Can Togay, filmrendező, forgatókönyvíró, színész, költő, kurátor, a VEB2023 EKF kulturális és kreatív főtanácsadója
 • Berecz Diána, kulturális és vizuális antropológus, a PAD Alapítvány igazgatója, a szabadonbalaton társalapítója
 • Bubla Éva, művész-aktivista, a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktorandusza, a szabadonbalaton társalapítója
 • Tüdős Anna, független kurátor, a BÜRO imaginaire kurátori kollektíva tagja
 • Soós Borbála nagy-britanniai székhelyű kurátor, tanár valamint művészeti és ökológiai témákra szakosodott kutatások szervezője. Jelenleg kurátorként dolgozik a birminghami Eastside Projects nonprofit galériában, korábban pedig a londoni Tenderpixel igazgatója és kurátora volt.
 • Pesti Attila, osztályvezető és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztály munkatársai
 • Dr. Zlinszky András, ökológus, a szabadonbalaton társalapítója és a BALATORIUM szakértője

A pályázat elbírálásakor a zsűri a pályázat szakmai megalapozottságát, a pályázó eddigi művészeti gyakorlatát és szakmai tapasztalatát, a pályázat által felvetett kérdések relevanciáját és a tervezett mű megvalósíthatóságát veszik figyelembe. Előnyt élveznek azok a pályázók, akik eddigi praxisuk során ökológiai kérdésekkel is foglalkoztak, illetve akiknek a projektterve a kutatókkal való kollaborációra épít.

A PÁLYÁZATI ANYAGNAK TARTALMAZNIA KELL

 • legfeljebb két A4 oldal terjedelmű szakmai önéletrajzot (név, állandó lakcím, emailes és telefonos elérhetőség, szakmai tanulmányok, kiállítások, projektek, szakmai elismerések, stb.)
 • digitális portfóliót, mely a pályázó válogatott munkáit tartalmazza (pdf formátumban, max. 10 MB)
 • legfeljebb két A4 oldal terjedelmű szakmai tervet, melyben a pályázó felvázolja, hogyan használná ki a rezidenciaprogram által nyújtott lehetőséget
 • rövid leírást azzal kapcsolatban, hogy a pályázó hogyan képzeli el az intézetek kutatóival való együttműködést, milyen jellegű együttműködésre számít
 • nyilatkozat arról, hogy a pályázatra benyújtott adatokat a felhívás kiírói, a VEB2023 EKF (VEB 2023 Zrt.) és a PAD Alapítvány kezelheti, a pályázat szervezésében résztvevő munkatársak és szakértők, valamint a zsűri tagjai megismerhetik.
 • A pályázat nyertese vállalja, hogy a programot követő egy hónapon belül legalább egyoldalas beszámolót készít magyar nyelven, és azt elküldi a VEB2023 EKF és a BALATORIUM szakmai csapata részére.

A pályázati támogatás és az együttműködés részleteiről a szervezők a nyertes pályázóval külön megállapodást kötnek. A pályázók elfogadják, hogy a részvétel feltételeit a szervezők indokolt esetben megváltoztathatják.
 

A pályázatot e-mailben kérjük benyújtani a címre, a pályázat benyújtása ingyenes.  A pályázat beadásának határideje: 2022. október 30. (éjfél), a pályázati eredményről november 20-ig értesítjük a jelentkezőket.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

www.balatorium.hu  

https://bazis.balatorium.hu/koncepcio  

https://bazis.balatorium.hu/bejegyzesek