HOMO LUDENS – EFB 2010

határidődeadline: 2010. május 17.

„A tömeg (…) idegeiben sugárzik a
nyári nap játékainak emléke, mert
játékra múlhatatlanul szüksége van ,
mert homo ludens.” Márai Sándor

XVII. ESZTERGOMI FOTOGRÁFIAI BIENNÁLÉ PÁLYÁZATA
„HOMO LUDENS”

Az Esztergomi Art Fotográfiai Stúdió a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumával és a Budapesti Kolta Galériával együtt 2010-ben rendezi meg a XVII. Esztergomi Fotográfiai Biennálét, ezúttal „homo ludens” címmel. A rendezvény lebonyolítója immár 33 éve a Bajor Ágost Művelődési Ház (jelenleg Várszínház és Kultúrmozgó).

A fotográfiának természetéből fakadóan sok köze van a játékhoz , a játékos attitűdhöz. A kíváncsisággal párosulva a technikai tulajdonságai a kompozíciós lehetőségekre és a médiummal való kísérletezésre ösztönöznek, a „mi lenne ha?” kérdésre gyorsan megkapjuk a választ . Vizuális és nem vizuális ötleteinket, próbaanyagokat nem kell fejben absztrakciós sémákon átküldeni , megdolgozni, inkább a végén interpretálni.

A játék mindig valahol felbukkan a képzőművészetben. A reneszánsztól kezdve az álperspektívák, a manierizmus kompozíciói , a németalföldi qoudlibetek, a dada képződményei, a pop art alkotásai példák arra, hogy a játék a művészettel szorosan összekapcsolódik. A fényképezés feltalálása után a hőskorban pár évtized alatt megjátszották a fotó lehetőségeit, – és nemcsak a fényképészek .

André Kertész munkássága elképzelhetetlen a játékos meglátó, képalkotó képessége nélkül. Moholy-Nagy László formabontó alkotásainak a megszületésében is nagy szerepet kapott a játék . Lartigue önfeledten dokumentálta az emberi önfeledséget; homo ludensként, a Homo Ludenst . Meg lehet említeni a Horus Archívum gyüjteményt, ami tulajdonképpen a véletlenül humoros képek mellett a fényképezés szándékos játékos képcsinálásának , vagy a játék – a fényképezőgép segítségét mindenképpen figyelembe vevő -dokumentálásának a civil emlékei.

Hasonló hozzáállással a hajdani, esztergomi STB csoport játszotta vissza korának ambivalens és aktuális szituációit, nem nélkülözve az iróniát.
A „ludo” latin ige a játszani melletti jelentései a sokat mondó játszva előállít, az időtöltésből vagy tréfából valamivel foglalkozik,- esetleg rászed.

A játék az alkotási folyamat egy fázisa. De általánosságban koordináljuk, kontrolláljuk. A játékban most a képalkotás rutinja ellen cselekedhetünk. (Ne kizárólag az életműnek dolgozzunk, ne kizárólag a „grand art” -nak tetszelegjünk!)

Lehet többek között „a szabadság az a stratégia, mely a véletlent és a szükségszerűséget aláveti az emberi szándéknak.”(V.Flusser) Vagy lehet a kiírással harmonizáló konkrét emberi szándék, terv, koncepció,- és a fotográfia legyen ez esetben az a médium, ami annak a előadására a legalkalmasabb. Vagy szószaporítás helyett, vagy inkább után legyen a „mi lenne, ha…” eufóriájával és egy ilyen-olyan (lehetőleg inkább olyan) kamerával egy homo ludens.

Játéknak tekinthető -legalábbis most annak tekintjük- és várjuk, fotográfiai- és képzőművészeti ábrázolási és kifejezési formák határterületeit ; intermediális kapcsolatait, valamilyen akció(művészet) minőségi dokumentációját, játékos konceptualitást, valamilyen jelenség (optikai, fizikai, kinetikus…stb.) játékos vizsgálatát és/vagy előadását , a játékot, mint fogalmat játékosan boncolgató alkotásokat , a felsoroltak laza ötvözeteit és azokat a lehetőségeket ami a játék öngerjesztő természete miatt most még eszünkbe sem jut. Kritérium az alábbiak előtt, hogy fénykép legyen (valahol).

Jó „munkát” kíván : Balla Gergely, az EFB művészeti vezetője

A Zsűri Tagjai:
Bozsó András fotográfus,
Böröczfy Virág művészettörténész,
Csontó Lajos képzőművész,
Szirtes János képzőművész,
Török András fotográfus.

A képek beadásának a helye, ideje és módja:
Budapest Galéria Kiállítóháza Budapest III. ker. Lajos u.158.
2010 május 17-én 9 és 16 óra között. (aznap elszállítjuk).

Zsűrizés május 24-én.A zsűri elé csak kiállításra kész akasztóval ellátott, keretezett képek kerülnek, pontos adatokkal kitöltött és kinyomtatott nevezési lappal együtt. Kérünk továbbá a munkákról elektronikus adathordozón (CD,DVD) mellékelve reprodukciókat (CMYK színtér, 300 dpi felbontás, rövidebbik oldala 20 cm). A nevezési díj ellenében minden résztvevő egy katalógus átvételére jogosult.

Nevezési Lap letölthető a http://www.egomkultur.hu/efb2010.html oldalról.
A munkák feltölthetők lesznek elektronikusan is a fenti címen leírt módon.

A képek száma maximum 10 darab.(sorozat esetében is minden keretezett kép 1 darabnak számít.) A nevezési díj átutalási igazolását kérjük a kitöltött nevezési lap mellé csatolni.

Nevezési Díj:
3600 ft , amelyet átutalással”EFB2010”jeligével a Raiffeisen Bank, Esztergom 12025000-00146202-00100000 számlaszámra kérjük átutalni.

Díjazás:
A díjazás a hagyományainkhoz hűen az alábbi.
A fődíjat az OKTATÁSI és KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM,
a két nagydíjat a MAGYAR NEMZETI MÚZEUM ESZTERGOMI VÁRMÚZEUMA illetve A MAGYAR ALKOTÓMŰVÉSZEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE adja. További díjakat megyénk, városunk, művészeti szervezetek és alapítványok ajánlanak fel.

Tájékoztatás:
Várszínház és Kultúrmozgó Esztergom, Imaház utca 2/a
Kollár Hilda művészeti előadó
Telefon: 06 33 313888 , e.mail:

Kiállítások helyszíne és várható időpontja:
Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeuma
2010. szeptember 17-október 10.
Kolta Galéria Budapest 2010. november (koltagalé)

A képek elszállítása:
A képek elszállítása az utolsó kiállítási helyszínről (időpontjáról tájékoztatjuk) Az el nem szállított képek a Széchenyi Könyvtár tulajdonába kerülnek.