Kortárs vetített képek

határidődeadline: 2013. október 7.

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ névadója születésének 100. évfordulója alkalmából kiállítást rendez, amelynek célja, hogy a kortárs alkotók munkái alapján mutassa be Capa munkásságának máig ható szellemiségét.

A pályázat alapján szerveződő kiállítás rendhagyó, mivel az átépítés alatt álló, egykor Ernst Lajos által építtetett kiállítóteret ideiglenesen vetítőteremmé alakítja, amelyben meghatározott időpontokban tekinthetők meg a nyílt pályázat alapján gyűjtött és kiválasztott alkotások.

A kiállítás a vetített kép némileg háttérbe szorult médiumának bemutatására szerveződik, amely azonban meghatározó szerepet tölt be a kortárs vizuális kultúrában, s kifejezetten teret enged a kísérletezésnek, a fotográfia és mozgókép médiumára reflektáló attitűd bemutatásának.

A látogatók 2013. október 22. (a fotográfus születésnapja) és előreláthatólag október 31-e között láthatják a vetített és mozgókép-kiállítást. A kiállítás megnyitójára 2013. október 21-én 19 órakor kerül sor a Fotográfiai Központban (Budapest VI. kerület Nagymező u. 8.). A kiállításról, az alkotókról és a Központ további terveiről a Központ Facebook oldalán: https://www.facebook.com/capakozpont és a vernisszázsra megjelenő kiadványból tájékozódhat a látogató.

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ pályázatot hirdet egyéni alkotók, alkotócsoportok, valamint művészeti képzéssel foglalkozó közép- és felsőfokú oktatási intézmények részére (az oktatási intézmények diákjai illetve diákcsoportjai intézményenként 3 pályázatot nyújthatnak be). A Kortárs Fotográfiai Központ felhívásának célja, hogy pályázati úton gyűjtsön össze egy rendhagyó, vetített álló- és mozgóképeket bemutató kiállítási anyagot a Capa centenárium alkalmából.

A Központ hosszú távú célja a vizuális kultúra bemutatása, ezért az első tárlatára a tágan értelmezett médiumhasználat köréből vár alkotásokat. (Bármilyen vetített álló és/vagy mozgóképet előállító analóg és digitális megjelenítő eszköz alkalmazható, például írásvetítő, diavetítő, projektor, monitor, lightbox, digitális képkeret stb. A témához kapcsolódó vetített fotográfiát, videót, fényeffektust felhasználó installációkkal, intermediális alkotásokkal is lehet pályázni).

A kiíró az alábbi szempontokkal szeretné inspirálni, ám nem befolyásolni a résztvevőket:
– Capa-parafrázis
– in memoriam Robert Capa
– a háború Capa szemével
– a sajtófotó, ahogy Capa ma exponálna

A pályázatokat 6 tagú zsűri bírálja el, akik egyrészt döntenek a kiállításra bekerülő alkotásokról, másrészt meghatározzák a díjazott műveket. A pályázat 1,6 millió forint összdíjazású.

A díjátadóra a kiállítás megnyitóján kerül sor, 2013. október 21-én 19 órától a Központban.

A zsűri tagjai:
Csörgő Attila, képzőművész
Féner Tamás, fotóművész
Kincses Károly, fotómuzeológus
Peternák Miklós, az MKE Intermédia Tanszékének vezetője
Telek Balázs, fotográfus, képzőművész, kurátor
Uhl Gabriella, művészettörténész, kurátor

A pályázat benyújtásának módja

A pályaművek kizárólag digitális formában, a megadott szerverre történő feltöltés útján adhatók be, a http://capa-fotopalyazat.fotoklikk.hu oldalon történt pályázati regisztráció után 2013. szeptember 23-tól.

A feltöltés időtartama 2013. szeptember 23. – október 7.

A szerveren minden felhasználónak csak a saját adatállományaihoz van hozzáférési joga. A zsűrizés anonim módon történik.

A megadott adatokat a Capa Központ az adatbázisában tárolja, azokat harmadik félnek nem adja ki. A pályázó a regisztrációval hozzájárul, hogy személyes adatait a Capa Központ rögzítse és a hatályos jogszabályok szerint kezelje. A pályázó a regisztrációval hozzájárul, hogy a Capa Központ a nevét a pályázattal kapcsolatban nyilvánosságra hozza.

A pályázat anyagai és a kiállítás dokumentációja, nézőkép méretű változatai a kiállítás után a Capa Központban folyamatosan kutathatók, megtekinthetők, a Központ digitális archívumának részét képezik.

A pályázó a kiállításon szereplő művek felhasználási jogát a kiállítás zárását követően 3 éves időtartamra a Capa Központ részére átadja. A Capa Központ a művekből kiállításokat szervez itthon és külföldön egyaránt. A művek tulajdonosával a felhasználás feltételeit a felek külön megállapodásban rögzítik.

A pályázó alkotók, illetve alkotócsoportok fotó esetében maximum 10 egyedi képpel vagy egy 3-12 képből álló fotósorozattal vagy 1 mozgóképpel pályázhatnak, amelynek hossza maximálisan 10 perc lehet.

A pályázat végső feltöltési határideje: 2013. október 7. 23:59 óra

Technikai és egyéb feltételek

A pályázati anyagok beadása digitális formában történt regisztrációt követően lehetséges. A pályázati anyagok beadásakor minden résztvevő köteles a pályázati leírásban feltüntetni a pályamű megalkotásakor használt technikát (eszköz, valamint képfeldolgozó szoftver).

Képfájlok technikai paraméterei
File-típus: JPEG a legmagasabb (legjobb) képminőséggel elmentve
Méret: hosszabbik oldal, fekvő kép esetén 1400 pixel, állókép esetén 1050 pixel
A pályázaton induló kép kicsinyített 1400 x 1050 pixeles, élesített változatát kell feltölteni.

(A pályázó tudomásul veszi, hogy a zsűri döntése után az utólag bekért nagyfelbontású képek feltöltése hiányában a kiíró kizárhatja őt a kiállításból és a pályázatból).

A pályázó adatait nevezéskor az online regisztrációkor, a képekhez tartozó képcímet és képaláírást a képek feltöltésekor adják meg. Kérjük a pályázókat, hogy minden egyes feltöltött alkotás mellé csatoljanak egy rövid leírást, melyben megfogalmazzák a keletkezett művel kapcsolatos gondolataikat, illetve leírják a pályázati mű eredetijének pontos technikai paramétereit és a pályamű megalkotásakor használt technikát (eszköz, valamint képfeldolgozó szoftver), valamint a képek eredeti felbontását!

Mozgóképfájlok technikai feltételei
Fájltípus: amit a youtube vagy vimeo támogat (minimum: 720p – HD)
Maximális hossz: 10 perc

A képektől eltérően a videókat a youtube vagy vimeo videómegosztó oldalra kell feltölteni (nem publikus, link birtokában megnézhető), majd a pályázati felületen megadni a videó egy jellemző képkockáját, a videó beágyazó kódját, címét. Kérjük a pályázókat, hogy a feltöltött videó mellé csatoljanak egy rövid leírást az alkotásról.

Amennyiben a zsűri az alkotást beválogatja a kiállításba, akkor mozgókép esetében, amennyiben a beadott pályamű tartalmaz bármilyen nem a pályázó által készített művet vagy annak részletét (zene, film, fotó), akkor az installálás idején csatolni kell a felhasznált mű készítőinek (kiadó, illetve jogtulajdonos) írásos beleegyezését.

A file-nevek nem tartalmazhatnak szóközt, egyéb speciális karaktert!

Pályázati naptár
Regisztráció kezdete: 2013. szeptember 23. 0:00 óra
Beadás (feltöltés) kezdete: 2013. szeptember 23. 0:00 óra
Beadási (feltöltési) határidő: 2013. október 7. 23:59 óra
A zsűrizés (zártkörű) időpontja: 2013. október 8-10.

Az ünnepélyes díjátadás és a kiállítás megnyitója: 2013. október 21. 19:00 óra