„Victor Vasarely” párizsi képzőművészeti alkotói ösztöndíj

határidődeadline: 2010. január 14.

(Altéma kódszáma: 1602)
A Képzőművészeti Kollégium pályázatot hirdet párizsi alkotómunka megvalósítására a 2010. évben. Pályázatot nyújthat be professzionális képzőművész vissza nem térítendő támogatásra. Évente egy képzőművész részesülhet a támogatásban.

Az NKA Képzőművészeti Szakmai Kollégiuma az alkotói támogatást a magyar képzőművészek nemzetközi kapcsolatainak fejlesztése és párizsi jelenléte megteremtésének érdekében a Párizsi Magyar Intézettel és az OKM-mel közösen hozta létre.

A párizsi alkotómunka fedezetére szolgáló összeg: 1 000 000 Ft.

Az utazás konkrét időpontját a támogatott művész a megadott intervallumon belül a Párizsi Magyar Intézettel egyeztetve határozza meg, számára az intézet saját vendégszobájában ingyenes szállást biztosít, és 2011 első felében a Vasarely Galériájában kiállítást rendez. Az intézet távlati céljai között szerepel, hogy ösztöndíjasait külső partnerek residency programjába is bevonja. Ilyen együttműködés van kialakulóban a CNEAI (centre national de l’estampe et de l\’art imprimé)-vel.

Az alkotói támogatást 2010. évben kell felhasználni, összefüggő, folyamatos kinntartózkodás keretében, melynek időtartama két hónap.
Az időpont 2010. június–szeptember időszakon belül tervezendő.

A pályázónak

* munkatervet,
* szakmai önéletrajzot,
* nyilatkozatot a nyelvismeret fokáról vagy nyelvvizsga-bizonyítványt,
* valamint az eddigi munkásságot reprezentáló kiadványokat (katalógus, könyv), portfóliót kell benyújtania.

A pályázati adatlapon lebonyolítóként a Balassi Intézetet (1016 Budapest, Somlói út 51.) kell a pályázónak megjelölnie, mert a támogatás összege az Intézeten keresztül kerül kiutalásra.

Az elbírálás szempontjai:

* eddigi munkásság, referenciák
* a benyújtott munkaterv és művészi elképzelés tudatossága, célirányossága
* francia vagy angol nyelv társalgási szintű ismerete
* francia partnerekkel való együttműködési elképzelés

A kollégium nem ír elő kötelező önrészt, illetve nevezési díjat.

A szakmai beszámolónak tartalmaznia kell az alkotói ösztöndíj kapcsán elkészült művek fotóját,a szakmai kapcsolatépítéssel összefüggő eredményeket, tapasztalatokat, továbbá csatolni kell a Párizsi Magyar Intézet nyilatkozatát az ösztöndíjas kinntartózkodásáról.

Pályázatot benyújtani csak az NKA portálján található pályázati adatlapon lehet.
Pályázati adatlapot elkészíteni a www.nka.hu portálon „pályáztatás” cím alatt található „adatlapok kitöltése” címszónál lehet. (A portálon \”Minta\” pályázati adatlap is található a pályáztatás/aktuális pályázati felhívások menüpontban. Ez az adatlap azonban pályáztatás céljára nem használható.)

A pályázat 2010. január 14-ig beérkezően nyújtható be, kizárólag postai úton az NKA Igazgatóságának postacímére (H – 1388 Budapest, Pf. 82).

A határidőn túl érkező pályázatok érvénytelenek.

Képzőművészeti Szakmai Kollégium