† Csíkszentmihályi Róbert

81 éves korában, 2021. augusztus 26-án reggel otthonában, családja körében, Szentendrén elhunyt Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet művésze.

A Török Pál utcai képzőművészeti gimnáziumba járt díszítőszobrász szakra, ott ismerkedett a mintázással. Később, többszöri felvételi után bekerült a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Pátzay Pál és Szabó Iván voltak a mesterei, 1965-ben diplomázott.

Korai szobrait fából, mészkőből alkotta, később, már befutott szobrászként jutott nemes anyagokhoz, bronzhoz, márványhoz. Alkotó munkásságának fő területe az emlékműszobrászat, az egyházi épületek szobrokkal való díszítése lett, emellett jelentősnek számítanak kisplasztikai alkotásai és érmei is.

1964 óta Szentendrén élt és alkotott. A figurális ábrázolás és az érzelmek kifejezése volt művészetének erőssége. Nem kifejezetten hagyományos emlékműszobrászatot művelt. A plasztikai archetípusoktól nem szakadt el, de a modernitás szellemisége, a korszerűségre törő formarend határozta meg munkásságát. Termékeny alkotó volt, számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt, jeles közgyűjtemények őrzik alkotásait.

Életmű-kiállítását a MűvészetMalomban rendezték meg Szentendrén 2010-ben, e kiállításon volt először látható 2009 végén befejezett Mind elmegyünk című kompozíciója, melyen egy évig dolgozott. Mint a cím is sugallja, a téma az elmúláshoz vezető út, amelyet harminc kis bronzszoborból épített fel, bemutatva az elmúláshoz vezető emberi utak különbözőségét. Munkásságának elismeréseképpen 2013. március 15-én Kossuth-díjjal jutalmazták.