† Hermann Nitsch

Életének 84. évében, 2022 húsvét hétfőjén elhunyt Hermann Nitsch osztrák akció- és festőművész.

A bécsi Grafikai Kísérleti Tanintézetben tanult, melyet 1958-ban kitüntetéssel fejezett be. Intenzív kapcsolatban volt a bécsi akcionistákkal, de később a hagyományok és a szimbólumok sajátos és komplex értelmezése felé fordult: „a kereszténység hagyományainak eredetével és értelmezéseivel” foglalkozik.

1957-ben említi először az O.M. színház (orgia-misztérium színház) eszméjét és a hat napos játékokat. Innentől kezdve szinte az egész munkássága ezek köré a játékok és partitúrák köré fonódik, különféle értelmezéseket és kombinációkat hozva létre. Az 1960-as években a játékok elsősorban akciókból álltak, ekkor tartotta a legintenzívebben a kapcsolatot a bécsi akcionistákkal. Az 1970-es években tovább tervezte az O.M. színházat, de ebben az időben kezdett előbb a zenére, majd a festészetre összpontosítani, ekkor már világhírű képzőművészként tartották számon. 2004-ben Alsó-Ausztria művészeti nagydíjával, 2005 februárjában Bécs város Arany Díszérmével tüntették ki.

Munkái utolsó időszakában a dionüszoszi hagyományok kutatására irányultak, többnapos játékokat szervezett, melyeken a nagyszámú közönség és résztvevő az előadás szerves részét képezték. Kompozícióiban lemészárolt és kibelezett állatok, vérrel lelocsolt meztelen emberek szerepeltek, gyakran keresztre feszítve. Munkásságát sok támadás érte megbotránkoztató jellegük miatt.

Budapesten a Liget Galériában, a Demeter Galériában, a Galeria White-ban, a Várfok Galériában és a Kiscelli Múzeumban voltak láthatók művei.  A Liget Galéria kiállítása alkalmából Adamik Lajos, Jelenczki István és Peternák Miklós készített vele interjúfilmet (Hermann Nitsch Budapesten, Balázs Béla Stúdió 1988). Könyve magyar nyelven Adamik Lajos fordításában 2005-ben látott napvilágot a Metronóm Kiadó gondozásában, Hegyi Lóránd olasz nyelvű Nitsch-monográfiája 2022 március végén jelent meg.