† Reigl Judit

97 éves korában elhunyt a Kapuváron született, de Franciaországban kiteljesedő Reigl Judit Kossuth-díjas festőművész, az egyik legismertebb magyar kortárs művész, közölte a Kalman Maklary Fine Arts az MTI-vel. A galéria közleménye szerint a művész a Marcoussis-ban található Bellejame idősek otthonában halt meg, ahova egy hónapja került egészsége védelmében.

Felsőfokú tanulmányokat a budapesti Magyar Képzőművészeti Főiskolán (1941–45) folytatott, ahol Szőnyi István volt a mestere. A római Magyar Akadémia ösztöndíjával kijutott tanulmányútra (1946–48) Olaszországba. 1950-ben Magyarország és Nyugat-Európa közt már leereszkedett a „vasfüggöny”, Reigl nyolc alkalommal kísérelte meg az átjutást, csak a kilencedik alkalommal sikerült.

A festészet szabad művelése céljából „disszidált”, mert itthon politikusok portréinak megfestésére kapott megrendelést (Sztálin, Rákosi, Gerő). Ausztrián, Svájcon, Németországon, Belgiumon keresztül jutott el a francia fővárosba. 1950-től Párizsban, 1963 óta Marcoussis-ban (Île-de-France) telepedett le.

1954 óta kiállító művész Franciaországban. Első kiállításának katalógusához az előszót André Breton, a szürrealizmus teoretikusa írta. Magyarországon a 2000-es évek közepétől kezdődtek műveinek bemutatói.

Művészetének korai szakaszát a szürrealizmus jegyei jellemezték, talán mert Párizsban éppen egy szürrealista körbe csöppent, de innen kihátrált, s útja a lírai absztrakció felé vitte.  A gesztusokkal a mozgást, a lebegést, a feszültséget, a folyamatok változását, a létezés ritmusát és gyökereit egyaránt képes volt megmutatni lenyűgöző hatalmas vásznain.

Művei megtalálhatóak a világ legfontosabb amerikai és európai múzeumaiban, köztük New York-ban a Modern Művészetek Múzeumában (MoMA), a Metropolitan és a Guggenheim Múzeumban, a párizsi Georges Pompidou Központban és a londoni Tate Modernben.