† Vera Molnar

Életének 99. évében, közel 100 évesen elhunyt Vera Molnar képzőművész.

Az 1947 óta Franciaországban élő Vera Molnar a számítógépes művészet egyik úttörője volt. 1959-től kezdett kombinatorikus képeket készíteni az általa „machine imaginaire”-nak nevezett módszerrel, majd igen korán, már 1968-ban lehetőséget kapott arra, hogy valódi számítógéppel dolgozzon. Molnar ezután kezdte művészi tevékenységében az informatikát generatív eszközként felhasználni festményei és grafikái elkészítésekor.

A számítógépet úgy programozta, hogy az meghatározott mértani formákat és alakzatokat hozzon létre, melyeket kötött vagy véletlenszerű módon is variálni és kombinálni lehet. Műveiben kulcsszerep jutott a számítógép algoritmikus véletlenjének, művészetének fontos fogalmai a rend és a rendetlenség, a struktúra és a szabadság.

Molnar első önálló kiállítása Transformations címmel 1976-ban került megrendezésre a londoni Politechnikai Főiskolán, első művészkönyve pedig 1980-ban jelent meg Ein Prozent Unordnung [Egy százalék rendetlenség] címmel (Wedgepress & Cheese, Bjerred). Munkái számos egyéni hazai (pl. Vonalak, Formák, Színek, Vasarely Múzeum, Budapest, 1990; Egy százalék rendetlenség, Kepes Intézet, Eger, 2012; Vera Molnar, Paksi Képtár, 2007-2008; Rendetlenség a rendbe,. Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, Budapest, 2019), külföldi (pl. (Un)Ordnung, Museum Haus Konstruktiv, Zürich, 2015; Pomenades en carre, Museum Ritter, Waldenbuch, 2020), és csoportos nemzetközi (pl. Elles, Centre Georges Pompidou, Párizs, 2009; Ein Quadrat ist ein Quadrat ist ein Quadrat, Museum Ritter, Waldenbuch, 2015; Thinking Machines: Art and Design in the Computer Age, 1959–1989, MoMA, New York, 2017) kiállításon kerültek bemutatásra.

Művei többek között megtalálhatóak a Bibliothèque Nationale (Párizs), a Centre Pompidou (Párizs), a Forum Konkrete Kunst (Erfurt), a Magyar Nemzeti Galéria – Szépművészeti Múzeum (Budapest), a MoMA (New York), a Museum Ritter (Waldenbuch) és a Victoria and Albert Museum (London) gyűjteményében.