A békesség pavilonja

Tárlatvezetés és raktárlátogatás

Paksi Képtár (Paks, Tolnai u. 2.)
2019. október 25. (péntek) 17:00

A Paksi Képtár gyűjteménye a ‘80-as évek óta (így lassan 40 éve) töretlenül gyarapszik. Mára az őrzött tárgyak száma meghaladja az 1400 darabot. A kollekció különlegességét az adja, hogy a tárgyak jelentős része ajándékozás útján került a Képtárba. Általában a Pakson töltött időszak után (amit sok esetben az évente megrendezett alkotótelepek jelentenek) maguk a művészek választották ki és ajánlották fel saját életművük vagy éppen az adott alkotói periódusuk esszenciális darabjait.

Emellett persze nem feledkezhetünk meg a vásárlásokról valamint a hagyatéki felajánlásokról sem, amik szintén szövevényes történetükkel mesélnek arról korszakról, aminek során a Képtár megtalálta sajátos helyét és helyzetét  a különböző kiállítóhelyek valamint gyűjtemények világában.

Az aktuális kiállítás ebből a tárgyanyagból formálódott Kokesch Ádám rendezésében, aki maga is gyűjteményi művészünk. A kiállítás így reflektál egyfelől a Képtárra, mint épületre és intézményre, másfelől egy személyes történetet is elmond a kiválasztott tárgyak többrétegű  jelentéshalmazán keresztül.

A pavilon (szaletli, filagória, kioszk, kiállítási pavilon), sokszor ideiglenes építmény, egy már létező épületben vagy annak közelében, például a kertjében épül fel. Ez utóbbi verzióban tulajdonképpen egy meglévő funkciót egészít ki, így differenciálja az adott terület házainak, épületegyüttesének vagy éppen parkjának közegét,  akár rendeltetését tekintve is. Ebben az esetben a békés nyugalom helyszíne, sokkal inkább mint ideiglenes építménye például egy szenzációnak.

Ilyenformán múló állapotok, folyton éledő dilemmák melléképülete. Mindenképpen speciális téregység valaminek a szomszédságában. Hol menedék, hol pedig a nyugalom  koncentrátuma. Annyi biztos: a funkció (hatás-kör), kezdetben minden esetben az építő vagy építtető szándékának függvénye.

Október 25-én a kiállítás megtekintése után a műtárgyraktárat is bejárjuk, ahol Korpácsi Ferenc gyűjteménykezelőnk segítségével a gyűjteményezés története mellett a Képtárban folyó munka műhelytitkaiba is betekintést kapunk.