A forenzikus módszer

Hangover Reading Club #8

A Trafó Galéria szombat délelőtti olvasóköre a galéria kiállításaihoz kapcsolódó friss elméleti megközelítésekkel és kritikai nézőpontokkal foglalkozik. Az olvasókör következő alkalma 2020. október 17-én (szombaton) délelőtt 11:30-kor kezdődik majd, melyet a Trafó Galériában október 18-ig látogatható Mögöttes hangok zaja című kiállítás kurátora, Szalai Borbála és Nagy Gergely művészeti író, az Artportal.hu főszerkesztője vezetnek majd.

„A forenzikus az, amikor a jelen borzalmainak színházát tárgyak mutatják be a nyilvánosság számára.”

A kutatást, az oknyomozást és különféle vizualizációs és téralkotó technológiai eljárásokat felhasználó forenzikus módszertan alkotói stratégiaként való alkalmazása az elmúlt években egyre több művész vagy különféle területen aktív szakemberek együttműködésén alapuló csoport praxisában jelent meg. Az egyik ilyen legismertebb műhely a londoni Goldsmiths, University of London egyik részlegeként működő Forensic Architecture, akik amellett, hogy kutatási eredményeiket jellemzően installációs formában a globális művészeti közegben is aktívan bemutatják (pl: documenta, Kassel; Tate Britain, London; Whitney Museum, New York; Palais de Tokyo, Paris), valós jogi eseteknél is szakértői pozícióban jelennek meg. A kutatócsoport a nyomozói és a képzőművészeti terület közötti határvonalon működve építészekkel, számítógépes szakemberekkel, újságírókkal, filmkészítőkkel, társadalomtudósokkal, jogászokkal és képzőművészekkel együttműködésben az építészet, a térelemzés, a számítógépes modellezés és az oknyomozás különféle eszközeivel vizsgál és tár fel emberjogi eseteket, állami szintű hatalmi visszaéléseket és egyéb politikailag különösen érzékeny ügyeket.

Az olvasókörön tárgyalt szövegek segítségével többek között olyan szempontokat gondolunk majd át közösen, mint az oknyomozás és a tényfeltárás művészeti stratégiaként való alkalmazásának lehetőségei a posztigazság (post-truth) korában, vagy hogy a forenzikus művészeti gyakorlat hogyan hangolja át a kiállítótereket a művészeti bemutatás teréből egyfajta fórummá, amelyben a művek létrejötte nem csupán diskurzust generál, de akár igazságot is szolgáltathat.

A Hangover Reading Club-on megbeszélésre kerülő szövegek vegyesen angol és magyar nyelven olvashatók, a beszélgetések pedig magyarul zajlanak. Az egyes alkalmakhoz kapcsolódó szövegeket előzetesen emailen elküldjük az érdeklődőknek (a szövegekért, kérjük, a címre írjanak). Az olvasókör egyes alkalmai, bár kapcsolódnak egymáshoz, nem egymásra épülnek, így bármelyik alkalommal lehet csatlakozni.

A sorozat ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A Hangover Reading Club korábbi eseményei, valamint az olvasókör jövőbeli témái és időpontjai a következő linken érhetőek el: https://trafo.hu/hangover_reading