A Lábán- és Halász Péter-díj 2020 nyertesei

2020. augusztus 31-én immár 15. alkalommal adták át a Trafóban a legjobb hazai kortárs táncprodukciókat elismerő Lábán Rudolf-díjat, együtt a színházi alkotókat méltató Halász Péter-díjjal. Az idei Lábán-díj kitüntetettjei: Jenna Jalonen táncos-koreográfus és a Cuhorka Emese, Molnár Csaba duó. A magyar színház kísérletező hagyományának erősítése céljából két éve alapított Halász Péter-díj kurátorainak döntése értelmében idén mind a hat jelölt megkapta az elismerést.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház által 2005-ben alapított Lábán Rudolf-díj az elmúlt másfél évtizedben rangos szakmai elismeréssé vált. A 20. századi európai modern táncművészet újító személyiségéről elnevezett díjra független esztétákból, kritikusokból és szakújságírókból álló testület nominálja a produkciókat. A 15. Lábán-díjra a kurátorok a 2019-ben bemutatott előadások közül hatot jelöltek, közülük idén is kettő kapta meg az elismerést.

A Halász Péter-díjat 2018-ban hozta létre a Trafó és a Színház folyóirat a magyar színház műfaji határokat átlépő hagyományának erősítésére. A neves színházi szakemberek alkotta kuratórium idén hat produkciót nominált a díjra, amelynek odaítélésében rendhagyó döntés született: minden jelölt megkapta az elismerést. Indoklásunk szerint a pandémiás helyzet felerősítette a független társulatok működésének ellehetetlenülését, ezért gesztusukkal a jelöltekre, ezáltal a hátrányos helyzetben lévő területre szeretnék ráirányítani a figyelmet. A kuratórium nevében Imre Zoltán színháztörténész elmondta: a jövőben nem egyes előadásokat, hanem a kísérleti és innovatív színházi jelenségeket kívánják díjazni.

Halász Péter-díjas produkciók 2020-ban:

Mesebolt Bábszínház – Kőszegi Várszínház: A BOLDOG HERCEG
Somló Dávid és Vass Imre: I I T T H H O O N N
K2 Színház: KARNEVÁL
Örkény Színház: KERTÉSZ UTCAI SHAXPEARE-MOSÓ
Cserne Klára: KŐ-KŐ-KŐ
Igor és Ivan Buharov: ÖRÖK SZÁNDÉKMEZŐ HANGOLÁS

A Lábán-emlékplakettek és a Halász Péter-díj emblematikus figurája Szabó Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai.

Cserne Klára a Halász Péter-díjjal (Fotó Nagy Gergő)
Cserne Klára a Halász Péter-díjjal (Fotó Nagy Gergő)
Ivan Buharov átveszi a Halász Péter-díjat (Fotó Nagy Gergő)
Ivan Buharov átveszi a Halász Péter-díjat (Fotó Nagy Gergő)