A Whale of a Bad Time

Spinning the Sticky Threads of Childhood Memories: From Cold War to Anthropoce

A Whale of a Bad Time kiállítás – és az azt magában foglaló azonos nevű projekt – az Y generáció, a „szabadnak születettek” emlékezetén és motívum alkotásán keresztül az 1980 és 2000 közötti időszak társadalmi és kulturális jelenségeit eleveníti fel és értelmezi.

Mintha egyre többen tekintenének hátrafelé, megoldásokat keresve a bizonytalanságban. Svetlana Boym-t idézve a nosztalgikus visszatekintés nem pusztán egyéni állapot, hanem korunk tünete, a modernitással erősödni látszó világjárvány. A nosztalgiát megélő személy vagy személyek a történelmet privát és kollektív mitológiává alakítják, amely által az idő újra bejárható térré változik. Felelősséggel tartozunk azért, hogy milyen teret idézünk meg múltba révedő ábrándjaink során. Meg kell különböztetnünk a tényleges és az idő múlásával érzelmek színezte „elveszett otthont”, ami után vágyakozunk.

A Whale of a Bad Time kiállítás ezt a bejárható teret hozza létre a hajdúböszörményi Sillye Gábor Művelődési Házban, a Spinning the Sticky Threads of Childhood Memories: From Cold War to Anthropocene konferencia részeként .

Megnyitó: 2021. október 20. 18:00
Sillye Gábor Művelődési Központ (4220 Hajdúböszörmény, Bocskai István tér 4.)
A kiállítást megnyitja: Orosz Réti Zsófia, a Nekünk nyolcvan: közelítések a nyolcvanas évek magyar kulturális emlékezetéhez c. tanulmány szerzője

Kiállítók: Almásy Ivor, Erményi Mátyás, Felsmann István, Fridvalszki Márk, Gink Sári, Kalocsai Dorottya, Katona Bálint, Kortmann Járay Katalin, Mendreczky Karina, Szombat Éva, Tóth Balázs Máté, Tóth Márton Emil

Szervezők: Ács Bálint, Gink Sári, Kalocsai Dorottya, Kókai Zsófia, Kortmann Járay Katalin, Mendreczky Karina

A kiállítás megtekinthető 2021. október 21. és 2021. október 31. között.