Álmatlanság

Budapest 151

2024. április 5. – 26.
Zikkurat galéria (Budapest IX. Komor Marcell u. 1.)

Megnyitó: 2024. április 4. (csütörtök) 18 óra
A kiállítást megnyitja: Györgyi Anna Jászai Mari-díjas színművész
Zenél: Másik János zeneszerző, zenész

Százötvenegy éves idén Budapest, a kerek évforduló tavaly volt, ezért az idei a mi alternatív emlékévünk lehet. Azokat a kortárs festőket gyűjtöttük össze, akiknek inspirációt jelent Budapest, a városi létezést ragadják meg képeiken.

Vannak, akik nagyobb távlatokban szemlélik a fővárost, akiket a flaszter, az utca mozgása ejt rabul. Olyan művész is van, aki a külváros kietlenségét viszi a vászonra, kiüresedett köztereket fest, vagy az elidegenedést a tömegen keresztül láttatja, de akad olyan, aki egy-egy épületrészletbe feledkezik bele. Előkerülnek szürreális víziók is Budapestről, de van olyan alkotó, aki a kék busztól és a sárga villamostól nem tud elszakadni és emeli azt a városi lét meghatározó entitásává.

A gyűjtőmunka során érdekes volt találni Budapest-inspirációt olyan kortársak között, akik nem a „város festői”, mégis egy-egy képük a budapesti miliőt hozza vissza. Javarészt figuratív alkotók munkáit találtuk meg, többnyire a középgenerációból, de teret adtunk néhány absztrakt munkának is.

Az Álmatlanság kiállítás címét Takáts Márton azonos című misztikus, megrendítő hídrészlete inspirálta, ami a személyes drámája mellett a városiasság örök ébrenlétét teremti meg. A kiállítást a Standby Projekt szervezi.

Kiállító művészek: Barakonyi Zsombor, Baranyi Levente , Bács Emese, Byhon Győző, Bucskó Mihály , Gesztelyi-Nagy Zsuzsanna, Kondor Attila, Osgyányi Sára, Péntek Orsolya, Szabó Ábel, Szikra Ágnes , Takáts Márton, Verebics Kati , Weiler Péter