Áthidalhatóak-e a politikai szakadékok?

Filmbemutató és beszélgetés

2022. június 9. 19.00-21.00
Lehetőségek tere (Budapest VIII. Práter u. 63.)

Program:
Vetítés: 19.00-19.30
Beszélgetés: 19.30-21.00

A beszélgetés résztvevői:
Kovai Cecília kulturális antropológus, az ELKH, Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Regionális Kutatások Intézet munkatársa, a Helyzet Műhely tagja
Szászi Áron politikai elemző, a Policy Solutions és a Társadalomtudományi Kutatóközpont munkatársa
Visky Ábel filmrendező
Blaskó Ágnes és Galgóczi Krisztina szociodráma vezetők
Haragonics Sára rendező, Perecz Sára társrendező
Moderátor: Hegyi Dóra

A projektről:
Áthidalhatók-e a politikai szakadékok? Ez volt a kérdése a 2022-es magyarországi parlamenti választások idején rendezett, négy alkalmas szociodráma sorozatnak. A workshopokra különböző nézetű résztvevőket vártunk, de végül csak a magukat “ellenzékieknek” vagy “semlegeseknek” vallók jelentkeztek. Filmünk azt a folyamatot dokumentálja, ahogyan a résztvevők megértik, hogy a hétköznapi viszonyaikat, barátságaikat, családi kapcsolataikat átszövő politikai ellentétek milyen berögződések, projekciók, előítéletek, félelmek és énvédelmi mechanizmusok mentén kövülnek meg, és hogyan lehet a társadalmivá váló berögződéseken lazítani.

A workshopokon szociodráma módszerrel dolgoztunk, ami egy problémafeltáró, rendszerben gondolkodó, demokratikus módszer, melyben a csoporttagok biztonságosan kísérletezhetnek különböző perspektívák vizsgálatával, különböző stratégiák vagy forgatókönyvek kipróbálásával. Megnézhetjük biztonságos keretek között, milyen lenne, ha valamit egy kicsit másként csinálnánk, mint ahogy eddig. Milyen lenne, ha meghallgatnánk a másikat, mi lenne, ha kipróbálnánk, milyen lehet az ő helyében.

A filmbemutatót kísérő beszélgetésre társadalomtudósokat és filmes szakembereket hívtunk meg azzal a szándékkal, hogy reflektáljanak az elkészült filmre saját kutatásuk, illetve tevékenységük szemszögéből.

Áthidalhatóak-e a politikai szakadékok?, 2022, 23 perces dokumentumfilm
Projektvezető: Hegyi Dóra
Szociodráma-vezetők: Galgóczi Krisztina és Blaskó Ágnes
Résztvevők: Barna Sára, Bedey Dorottya, Braun Vilma, Haragonics Sára, Hegyi Dóra, Kiss Samu, Kovács Brigitta, Lélfai Gyöngyvér, Perecz Sára, Szeszák Panka, Tulisz Hajnalka
Kamera: Halász László
Vágó: Perecz Sára
Hang: Koch Simon
Rendező: Haragonics Sára
Társrendező: Perecz Sára

A workshop-sorozat és a film a Lehetőségek tere és a tranzit.hu kezdeményezése.

Életrajzok:
Blaskó Ágnes szociodráma-vezető. A legkülönbözőbb csoportokkal dolgozik együtt azért, hogy saját maguk számára láthatóvá, majd változtathatóvá váljon a helyzetük. Intézményekben és azon kívül, hátrányos helyzetűekkel és privilegizáltakkal. Mert a hatalmi dinamikák bárhol beindulnak, amíg a demokratikus működésről nincs közös értésünk.
Galgóczi Krisztina PhD, színház esztéta, pszicho- és szociodráma vezető, resztoratív facilitátor. Számos terepen dolgozik szociodrámával: egyetemen, színházban, oktatási és javító intézetekben, egyénileg és csoportosan. Jelenleg a Magyar Pszichodráma Egyesület Szociodráma Szekciójának vezetője. Két most megjelenő szociodráma könyv szerkesztője és szerzője.
Haragonics Sári 2015-ben végzett dokumentumfilm rendező mesterszakon az SZFE-n. Szembenézés című diplomafilmje után első egészestés dokumentumfilmje, az Anyáim története (társrendezésben Dér Asiával) premierje 2020-ban volt, a kanadai Hot Docs Fesztiválon. Jelenleg Szia Sári! című második egészestés filmjén dolgozik, emellett részvételi filmes workshopokat vezet gyerekeknek és kamaszoknak; ebből írja doktori disszertációját is.
Hegyi Dóra, művészettörténész, kurátor, a tranzit.hu vezetője, a Lehetőségek tere alapító tagja. A kortárs képzőművészet nyitott formáit a kritikai gondolkodás gyakorlásának egyik legjobb terepének tartja. A kortárs művészet gyakran úgy nyúl megszokott kérdéskörökhöz, hogy megkérdőjelezi a berögzült működéseket és bátran feszeget tabutémákat.