Baksa-Soós János — emlékápolás

2022. 04. 28. 19.00
Edith (Budapest VI. Nagymező utca 25.)

Egy kötetlen beszélgetés keretében próbáljuk meg elemezni, kontextusba helyezni Baksa-Soós János nehezen besorolható, címkéket nem tűrő, stílusokon inneni, esztétikai kategóriákon túli életművét.

A pódiumbeszélgetés résztvevői: Beöthy Balázs képzőművész, kutató, Keserü Katalin művészettörténész, Szőnyei Tamás író, újságíró, Várnagy Tibor képzőművész, művészeti író. Moderátor Barotányi Zoltán újságíró, lemezlovas.

Verset írok, festek, szobrot, ékszereket, diaképeket készítek, zenélek. Eggyé váltam a planétaszemélyiséggel és annak több milliárd éves kultúrájával. Ez pedig felrajzolt előttem egy tiszta horizontot, amelyen oda repülök, ahová csak akarok. Váltókorban élünk, a homo sapiens időszaknak vége. Vitái már nem érdekelnek, a hadtörténeti múzeumba valók. Az új világkép összefüggő rendszer, egyenrangú szereplői a csillagok, növény- és bogárkollégáink, embertársaink… Tudomásul kell vennünk, hogy együtt üzemeltetjük az univerzumot, melynek alaphangulata a vidámság. A szomorkodás vagy a düh azokat gyűri le, akik nem élik meg az életkészítés örömét, az életet vetélytársnak tekintik.

Baksa-Soós János

Külön köszönet Vető Jánosnak az esemény borítóképéért.