Birds of Cool

Csoportos kiállítás

2022.02.25 – 2022.04.02.
Q Contemporary (Budapest VI. Andrássy út 110.)

Megnyitó: 2022.02.25. péntek, 18:00-21:00

A kiállítás résztvevői, Gresa Márton, Kármán Dániel, LA.CA (Németh László), Porkoláb Norbert és Radvánszki Levente régóta tartó barátságukból és közös érdeklődési körükből fakadóan fogalmazták meg a kollaboratív, kísérleti projekt létrehozásának szándékát. A kiállító művészek saját autonóm művészeti programot visznek, nem alkotnak konkrét csoportot, mégis egy közös művészeti anyagot hoztak létre amely organikus egészként hat. A műtárgyak létrehozásánál mindenki a saját eszköztárával egészítette ki az alkotói folyamatot, amely minden műnél más és más mértékben kapott szerepet és társult különböző megoldásokkal.

A kiállítás a Project Space falain belül, a Q Contemporary alagsori szintjén kerül megrendezésre, rendkívüli alkalmat kínálva a Q Contemporary számára, hogy alapvető vízióját közvetítse: a feltörekvő és fiatal művészek bemutatását a közönség számára.

A számítástechnika előretörése és a vele párhuzamosan kialakult virtualitás letarolta a kulturális mezőt, amit csak még hangsúlyosabbá tett az, hogy a járvány a digitalitásba száműzte az emberi kapcsolatokat. Az aktuális tömegkultúra elsőrendűen azt sugallja az egyénnek, hogy fejezze ki önmagát. Mivel ezek a folyamatok kontrollálhatatlannak tűnnek, érthető módon eddig olyan reakciók születtek rájuk, melyek vagy a szorongást öntik formába, vagy kitérési lehetőséggel kecsegtetnek. A kortárs képzőművészeten végigtekintve az a benyomásunk támad, hogy a piaci és társadalmi tényezők által sarokba szorított művészeknek két választásuk van: vagy belevetik magukat a borús disztópiákba, vagy visszamenekülnek a nosztalgiába. A kiállítás tematikája tudatosan szembe megy ezzel a sugalmazással és a kollektív együtt gondolkozás és alkotás lehetőségeit vázolja.

A kiállítás keddtől szombatig 12 és 18 óra között látogatható.
A belépés díjtalan, de védettségi kártyához és maszkviseléshez kötött.