Biztos, hogy kiszállsz?

Válogatás az OSTRALE Biennálé O21 „Atemwende” című kiállítás anyagából

2022. március 22. – 2022. május 22.
art quarter budapest (Budapest XXII. Nagytétényi út 48-50.)

Megnyitó: 2022. március 19. (szombat) 18:00
A kiállítást megnyitja Miklósvölgyi Zsolt
19:30 – 20:00
Cruising the Manifold. Disoriented. Marko Gutić Mižimakov performansza
20:30 – 01:00
Zenei program: DireKtorz, Halász Péter (Siblicity)

A kiállítás helyszínei: aqb Project Space, aqb AiR Room, Művész-konténerek, Spatial Sound Institute
A megnyitó helyszíne: Spatial Sound Institute
A kiállítás a megnyitó napján 22:00 óráig látogatható.

Kiállító művészek:
Seçkin AYDIN, Viktor BRIM, BRÜCKNER János, Gaby BURCKHARDT, Daniel BURKHARDT, Nadja BUTTENDORF, Mauro CUPPONE, Abdoul-Ganiou DERMANI, Tibor DIETERS, Alexei DMITRIEV, FABRICIUS Anna, FERENCZY Zsolt, Michael HEINDL, Yuki JUNGESBLUT, Nikita KADAN, Neža KNEZ, KOLXOZ, Glorija LIZDE, Larion LOZOVOY, Dean MAASSEN, studio ASYNCHROME, Petra MRŠA, Sali MULLER, NEMES Csaba, Andrea PALÁSTI, Predrag PAVIĆ, Ghenadie POPESCU, Marko RODICS, Farid RASULOV, Sandra ROSENSTIEL, Goran ŠKOFIĆ, Lana STOJIĆEVIĆ, Kamen STOYANOV, SZABÓ Attila, SZOLGA Hajnal, SZOLNOKI József, Stipan TADIĆ, Philipp VALENTA, Arturas VALIAUGA, Vangjush VELLAHU, Xueying WANG, Yinglin ZHOU
Videoinstalláció, filmvetítések:
Ana HUŠMAN, KORONCZI Endre, Kamen STOYANOV
Hanginstalláció:
Sarvenaz MOSTOFEY
Performansz:
Marko Gutić MIŽIMAKOV

Kurátor: KUKLA Krisztián
Az OSTRALE Biennale O21 kurátori csapata: Nataša BODROŽIĆ, Ivana MEŠTROV, Patricija GILYTĖ, KUKLA Krisztián

A tavalyi drezdai OSTRALE Biennale O23 kortárs képzőművészeti kiállítás anyagából készült friss válogatás március 19-től május 22-ig mutatkozik be az art quarter budapest kiállítótereiben, úgyszólván belakva az aqb egész épületkomplexumát: a nagyobb és a kisebb galériatér (aqb Project Space és aqb AiR Room) mellett vetítések, installációk alkalmi helyszíneként a nagyméretű zenei stúdióba is beköltözik, továbbá a kiállítás fontos elemét képezi az a két művész-konténer (Fabricius Anna és a Kolxoz kollektíva művei) is, amelyek a tavaly nyári drezdai rezidencia-program során nyerték el formájukat.

A legutóbbi OSTRALE a nemnövekedés dilemmáit megfogalmazó pályázati felhívásból és egy nemzetközi kurátori együttműködésből nőtte ki magát. A nagyszabású kiállítás 2021 nyarán-őszén mutatkozott be több mint 130 kiállító művész részvételével, köztük számos magyar alkotóval, rendhagyó fő helyszíne pedig a barokk város központjában az NDK időket megidéző és a Biennálé idejére átmenetileg rehabilitált emblematikus épület, a Robotron-Kantine volt.

A kiállítás közös címe az Atemwende/Breathturn/Lélegzetváltás lett, amely poétikus és szinte megkerülhetetlen aktuális áthallásaival tematizálta a laza szekciókba rendezett műalkotásokat. A horvát, litván és magyar kurátori kooperáció és a (kelet)német lokáció izgalmas művészeti színterek és pozíciók összjátékát hozta el. Egy kortárs művészeti esemény, amely a nevében a „Kelet” szót viseli, nyilvánvalóan geopolitikai jelentőséggel bír, a jelen dilemmáin túl pedig erőteljesen reflektál az egykori keleti blokk posztkommunista történelmi tapasztalataira is.

Az aqb-ben bemutatkozó válogatás a „Biztos, hogy kiszállsz?” „Are you sure you want to leave?” címet viseli. Arra voltunk és vagyunk kíváncsiak: vajon mi történik a szimbolikus és tényleges lélegzetváltás után? Az új cím a meghatározatlan és talán megválaszolhatatlan döntési szituáció kérdéseként, a bizonytalanság megfogalmazásként vagy ha tetszik, éppen leküzdéseként teremt közös hátteret a műveknek. Utal az elvándorlásra, a szimbolikus kiszállásra.

A tárlat jónéhány Magyarországon először bemutatkozó alkotó műveit is felsorakoztatva lokális és regionális, személyes és általános tanmeséket mesél el hangos vagy csendes konfliktusokról, állatokról és emberekről, hatalomról és értékekről – gyakran ironikus tanulságokkal. Sokszólamúan és hangsúlyosan mutatja meg a művészi tevékenység poétikusságát és hétköznapiságát, a munka heroizálását, másrészt éppen e heroikusság szatirikus kigúnyolását, legyen az akár a félmúlt, akár a kurrens menedzser-kapitalizmus jellemzője.

Amikor a kiállítás megkapta – a Petra MRŠA videóját parafrazeáló – címét, még csupán nehezen elképzelhető lehetőségnek tűnt az, ami azóta a félelmetes valóság, vagyis hogy a háború sokkoló eseményei Ukrajna mindennapjaivá váltak. A 15 ország művészeit felsorakoztató válogatásnak két ukrán szereplője van. Nikita Kadan Gazelka című műve egy a donbasszi régióban repeszek által szétlyuggatott tehergépkocsi-lemezből készült zászló, egyfajta megtestesülése az elképzelésnek, hogy a dolgok is képesek fellázadni. Larion Lozovoy videója (A gép és a kert) pedig egy a szovjet kolhozosításról szóló propagandafilm-sorozatból kivágott tájkép-felvételeket használ arra, hogy leleplezze a természet és a filmek hősei közötti viszonyok látszólagos ártatlanságát.

Az aqb a nemzetközi párbeszédre összpontosító művészeti intézményként és közösségként is határozottan elítéli Ukrajna megtámadását, a katonai agressziót, szolidáris a háborúban szenvedőkkel.

Nyitvatartás:
Hétfő: zárva | Kedd: 14:00 – 18:00 | Szerda: 14:00 – 18:00 | Csütörtök: 14:00 – 20:00 | Péntek: 14:00 – 18:00 | Szombat: 12:00 – 16:00 | Vasárnap: zárva

A kiállítás megtekintése ingyenes.