Dodeka-komplex

Orosz Klára kiállítása

Nick Galéria (Pécs, Király u. 1.)
Megnyitó: 2019. augusztus 2-án, pénteken, 19.00-órától
Megnyitja: Doboviczki Attila médiakutató
Megtekinthető: 2019. augusztus 3- szeptember 1-ig. K-Szo 14.00-19.00-óráig
Kiállítás záró: 2019. augusztus 30-án, pénteken, 19.00-órától
Zárja: Készman József művészettörténész
Kurátor: Varga Rita képzőművész

Ugye mindenki emlékszik, hogy milyen amikor a tejbuborékot fújunk gyerekkorunkban?  Orosz Klára Nick Galériában nyíló nyári tárlata ezen élményeinket terjeszti ki és váltja valóra szobrászati megfogalmazásban.

Orosz Klára huszonöt éve él és alkot Pécsett. A PTE Művészeti Karán szobrászművészként végzett és doktorált, habár több szál is Szegedhez köti – ott született, művészeti előtanulmányait is ott kezdte –, jelenleg pedig a Szegedi Tudományegyetem Rajz- Művészettörténet tanszék docense. Rendszeresen vesz részt hazai és nemzetközi kiállításokon, művésztelepeken.

Művészetét nagyméretű szobrok és installációk – a tér és annak kiterjesztése, élményként való megélése a néző bevonásával – jellemzi. Közel négy éve foglalkozik a szabályos platóni testek újraértelmezésével és azok szobrászati interpretálásával. Orosz Klára munkái a jelenkor művészeti nyelvén kontextualizálják, értelmezik és modellezik, s újra összekötik a több évezredes, eltérő diszciplínákat.

Jelen kiállítás fókuszában a dodekaéder, ötszög oldalú szabályos test áll. Platón az öt szabályos test közül négynek az őselemeket feleltette meg, az ötödikről a dodekaéderről homályosan nyilatkozott Timaiosz című munkájában. Arisztotelész később ezt az ötödik elemet az éterrel azonosította, azzal az anyaggal ami szerinte az égi szférákat alkotja.

Az alkotó az objektek sokszorosításával, százötven dodekaéderből álló struktúrával tölti be a galériát, melynek tereiben különböző moduláris térbeli egységek jönnek létre. Légies könnyedséggel terjeszti szét ezen “buborékjait”, melynek építésébe és alakításába a közönséget is bevonja. A modulokból kisebb és nagyobb elemcsoportok rendszerét hozza létre, amelyek néhol feltorlódnak, besűrűsödnek, valahol teljesen betöltik a teret, a földtől a plafonig, máshol pedig reduktívabb módon, visszafogottabban jelennek meg.

E rendszerek aktuális összeállásai különböző metafizikai képletekre reflektálnak, mint például a makro- és mikrokozmosz viszonya, a fent és lent, a kint és bent térbeli pozícióink. Az alkotó az objekteken keresztül kalauzolja el a nézőt egy olyan rendszerbe, melynek segítségével megtapasztalhatóak e relációk.

A komplett installáció a kiállítási terminus végére áll össze, amihez egy ünnepélyes zárót is tervez a művész, Készman József művészettörténész tolmácsolásával. A kiállításhoz workshopokat és tárlatvezetéseket is szervez a művész, ahol a nézők bekapcsolódhatnak az installáció gyártásába és annak tovább építésébe. Workshop időpontok: 2019. augusztus 10-én, 17-én és 22-én, 16:00-19:00-ig.