Ejtech: Of Matter in Waves (Az anyag hullámhossza)

helyspecifikus hangtér-installáció

Megnyitó performansz:
2022. 08. 02. 17.30-19.00
Műhely / Az ONYX előszobája (Budapest V. Vörösmarty tér 7–8.)

A Műhely / Az ONYX előszobája partnerségével bontakozik ki az Ejtech formáció legújabb hangtér-installációja a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban jelenleg látható Kiterjesztett jelen – Átmeneti valóságok című nemzetközi csoportos kiállítás külső helyszínén.

A hang „megmunkálása” elválaszthatatlan a helyspecifikusságtól, ugyanakkor a hang-tereket nem a hang recepciója idézi elő: a hang-tereket a hang alakítja ki, akár kognitív vagy belső szintre emelve azokat. Paradox módon a hang, amely az Ejtech-stúdió installációi révén jön létre, nem rögzíthető abban a formában, ahogy valaki érzékeli azt. Sőt, a hangzás nem ismételhető meg: ugyanazon installációban mindenki mást tapasztal meg. A hangterek nem fizikai terek, hanem olyan efemer, folyamatos alakulásban lévő képződmények, melyeket a hang jelenléte kelt életre.

Az anyag hullámhossza egy helyspecifikus installáció, mely egy textil hangrendszeren keresztül szétteríti az anyagot az akusztikus tartományban. Az Ejtech munkája teret épít a kiterjesztett jelen felfedezéséhez elektromágneses levegőszobrok segítségével. Egy térbeli hangbeállítás, amely többcsatornás kompozíciók révén a kialakuló hangkonstellációk láthatatlan geometriáit idézi meg. Egy tér-idő nyílás, melyen keresztül megtapasztalhatjuk az összefonódást, szubjektum és objektum kettősségének feloldódását. Eszköz, mellyel hangtereket szőhetünk.

A kapcsolódó kiállítás a Ludwig Múzeumban 2022. szeptember 4-ig látogatható. Kurátorok: Feigl Fruzsina, Kálmán Borbála, Készman József, Maj Ajna, Timár Katalin, Üveges Krisztina

Nyitvatartás: 2022. 08. 03. – 08. 16., minden nap 17.00 – 19.00 óra között