Ellipszisek

Mátrai Erik kiállítása

2020. november 21 – december 31.
Helyszín: aqb Project Space (1222 Budapest, Nagytétényi út 48-50)

Megnyitó esemény nem lesz, de az AQB Project Space-ben fogadhatok vendégeket amíg a kiállítás tart.
November 21. 12:00-től várok mindenkit. Szombaton 19:00-ig ott leszek és velem egy időben még 9 ember tartózkodhat a kb 500 nm-es kiállítótérben. Ha később szeretnétek megnézni a munkáimat, hívjatok engem itt: +36305948024, vagy keressetek emailen: . A kiállításba bónuszként Borsos Lőrinc is beszáll.

Kurátor: Fenyvesi Áron

Mátrai Erik (1977) az Art Quarter Budapest Project Space-ben rendezett önálló kiállításán egy válogatást mutat be 2016-2017 óta festett vászon-, és papírképeiből, amelyeknek a központi motívuma az ellipszis. A mértani alakzat jelentése nemcsak Mátrai képein mutat túl a puszta geometrián: a bolygók és az égitestek elliptikus pályája révén az univerzum fenséges miszticitásával is feltöltődik. Az elliptikus formákat a barokk művészetben használták előszeretettel, alkalmazásuk amellett, hogy mérnöki bravúrnak is számított, egy duális, egyaránt ember-, és istenközpontú világ leképzéseként, szimbólumaként is értelmezhető vált, mivel az alakzat egyik fő jellemzője, hogy két gyújtópontból szerkeszthető meg.

Mátrai Erik kiállításának a másik fontos fókuszpontja a színskála, a tiszta színek optikai hatásának a vizsgálata. A művész többnyire akril festékkel fújt ellipszisei gyakran komplementer képpárokban vizsgálják sötét és világos hátterek előtt a színek kölcsönhatásait. A festmények intenzivitását fokozza az, hogy Mátrai nem kevert, hanem tiszta színeket használ kompozícióihoz, amiknek a fizikai egymás mellé kerülése, vagy rétegződése hoz létre új árnyalatokat a képek felületein.

A kiállítás organikus és konzekvens folytatása Mátrai Erik művészeti programjának, ami a kortárs művészet eszközeivel fogalmazza meg a fizikai jelenségek és a transzencendalitás kapcsolatát. A művész vásznain és papírképein is találkozik ezen kutatási területe az ellipszisek és a színtan számos izgalmas hibrid variációjával. Ráadásként a Borsos Lőrinc művészpáros installatív interakciói is láthatóak lesznek a kiállítótérben, amelyek „alapanyagai” Mátrai Erik műteremben talált ellipszis sablonok lesznek.