FLASZTER

1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálé

2023. szeptember 22. – október 23.
Megnyitó: 2023. szeptember 22 (péntek) 18.00
Budapest V. Jens Hanning rakpart, Viadukt terasz
Megnyitja Karácsony Gergely
Közreműködik a Varsányi Szirének kórus és a Zituli Space Project

Helyszínek és műleírások itt elérhetők.
Az eseménynaptár itt található.

A flaszter, a városi burkolat, felületet képez: írni, rajzolni, építeni lehet rá, ugyanakkor elfed, beborít, kiegyenlít és láthatatlanná tesz. A flasztert hol koptatni, hol belakni, hol feltörni jó. Rójuk nap, mint nap, de sejtelmünk sincs, mit takar. Olyan, mint a város: azt hisszük, ismerjük, de csak részeit és pillanatait, a kép mindig máshogy áll össze.

Budapest 150 című, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulóját ünneplő programsorozat részeként 2023. szeptember 22. és október 23. között FLASZTER címmel rendezik meg az 1. Budapesti Köztéri Kortárs Művészeti Biennálét, amelynek alkotásait és eseményeit tíz helyszínen és több alkalommal mutatják be. A köztéri eseménysorozat célja, hogy kortárs művészeti produkciókkal hívja fel a figyelmet Budapest elfeledett történeteire, új lehetőséget adjon az emlékezésre, a város más szempontú megtapasztalására, láthatatlan közösségek bemutatására és új kapcsolatok teremtésére. A köztér közösségi jellege ma vágyak és elvárások ütközője: sokszor azt érezzük, hogy épp a “köz” szorul leginkább ki a köztérről. Ahhoz, hogy ez ne következzen be, sokféle módon kell használatba vennünk a várost, kapcsolódni múltjához és alakítani jelenét. A kortárs művészeti példák ehhez fűznek javaslatokat.

Az egy hónapon át zajló programsorozat köztéri műalkotásokat, performanszokat, eseményeket, találkozásokat hoz létre rövidebb-hosszabb ideig a főváros különböző helyszínein, a BTM Budapest Galéria koordinálásában.

Művészek:
ANTAL Balázs, BARTHA Márk és BORSOS Luca, BOGYÓ Virág és MADÁCSI Flóra, BÍRÓ Anna, FAJGERNÉ DUDÁS Andrea Júlia és SZABÓ Eszter Ágnes, DePART társulat (Jonas BAUR, Dominik JELLEN, Cat JUGRAVU és SZEPES Anna), HORVÁTH Gideon, KELEMEN Kristóf és TÖRÖK Tímea, PETRÁNYI Luca, SUGÁR János, Valyo – Város és Folyó Egyesület