Garten Balaton

kortárs művészeti hetek

Lovas, Felsőörs, Csopak
2021. július 30. – augusztus 21.
Garten Balaton 2021 képzőművészeti katalógus > www.gartenbalaton.com/katalogus
Részletes program > www.gartenbalaton.com/programok2021

Határaink – kiállítás a Nagy Gyula Galériában, Lovason
Korábbi évekhez kapcsolódik az idei válogatás is, hiszen a Garten Balaton minden évben a felfedezésről és a feltörekvő alkotókról szól. Idei válogatásunk azonban minden eddigi évhez képest több új felfedezést és első kiállítót tartogat. A friss szemű, bátor kísérletek és kezdeményezések között sok ígéretes fiatal van, akik jövője egyelőre ismeretlen, az azonban biztos, hogy sokuk már most karakteres, egyéni látásmóddal rendelkezik.

A legtöbb műalkotás a pandémia alatt készült, és így akarva, akaratlanul is kapcsolatban állnak az elmúlt másfél évben kialakult új helyzet eredményezte kihívásokkal. Ezek a határhelyeztek számos kérdés elé állították nem csak a művészeket, hanem szinte minden embert. A művészet befogadása gyakran hoz határhelyzeteket, ahol ki kell lépnünk a komfortzónánkból, le kell dobnunk az előítéleteinket és tőlünk teljesen különböző világok felé kell megnyílnunk. A kiállítás, melyen több mint 100 alkotó kb. 250 alkotása szerepel, éppen ezért a többféleképpen is értelmezhető Határaink címet kapta.
Kurátorok: Bánki Ákos és Schneller János

Szabad ég alatt – a Zalaszentgróti Szimpózium művészeinek szabadtéri szoborkiállítás a Márffy Ház kertjében, Lovason
A Zalaszentgróti Szimpózium és Alkotótelep 2001-ben alakult meg. Az alapítók célja az együttgondolkodás és a közös alkotás volt. Az alapító tagok szobrászok: Menasági Péter, Horváth István, Gálhidy Péter, Tóth Dávid, Lelkes Márk. Az első művésztelepet 2001. júniusában rendezték meg Lelkes Márk vezetésével. Záró aktusként az elkészült alkotásokból kiállítást rendeztek Zalaszentgróton, és alapító okiratot hoztak létre. Azóta éves rendszerességgel megrendezik nyaranta a mintegy három héten át tartó Szimpóziumot.
Az idén a húsz éves múltra visszatekintő művésztelep 10 művésze állít ki köztéri plasztikákat a Márffy Ház kertjében. Több művész nem csak szellemiségében kötődik a Balatonhoz, hanem sokuk innen származik, vagy rendszeresen itt is alkot. A szobrok a természeti környezettel összhangban, a Márffy Ház mellett folyó patak mentén és a ligetben kerülnek installálásra.

Kiállító művészek: Böszörményi István, Józsa Pál, Károlyi-Kiss Benedek, Kő Boldizsár, Kuti László, Lelkes Márk, Lukács István, Márffy Sebestyén, Máthé Krisztián, Meszlényi-Molnár János.
Kurátor: Lelkes Márk

Expozíció a szívben – Kása Béla fotókiállítása a Márffy Ház kertjében, Lovason
Kása Béla szabadtéri fotókiállítása Indiában, Erdélyben és Magyarországon folytatott vándorlásai alatt készített felvételeiből, a szív, a lélek, és az emberi boldogság után kutatva. A fotók szabadtéren, molinókon kerülnek bemutatásra.

Fény és felület – Robitz Anikó egyéni kiállítása a csopaki ZM&G Galériában
Robitz Anikó a magyar képző- és fotóművészeti hagyományok egyik legeredetibb kortárs örököse, aki a Moholy-Nagy Lászlóval kezdődő kostruktivista hagyományt, Lucien Hervé épület fotóinak látásmódjával ötvözve valami teljesen újat hoz létre, amely ugyanakkor szervesen kapcsolódik a festészet Konok Tamás, Haász István és Wolsky András által képvislet érzéki geometriájához. A képek szigorú szerkezetük és minimális eszközrendszerük ellenére sem válnak egyhangúvá vagy szárazzá, mert mindig átmentenek valamit a festészet érzékiségéből és líraiságából. Robitz Anikó különleges struktúrájú képei lehetőséget kínálnak a betekintők számára a valóság és absztrakció viszonyának feltérképezésére.
Kurátor: Bánki Ákos

Ploubuter park – Koronczi Endre land-art installációja a lovasi Szőlőhegyen
Koronczi Endre képzőművész hosszú évek óta fejleszti a Ploubuter park elnevezésű köztéri művészeti projektjét, melynek keretében a természet egyik legkiszámíthatatlanabb elemét, a szelet, valamint az emberi civilizáció természetromboló termékeinek egyik legpusztítóbb termékét, a nejlonzacskót hívja segítségül land-art műveinek létrehozásához. A hatalmas méretű, (3×5 méteres) fémvázra több száz nejlonzacskót erősít, melyek a légmozgás hatására élénk színekben pompázó, áttetsző, folyamatosan mozgásban lévő organizmus, vagy élőlény hatását keltik. A projekt társadalmi bevonódáson alapul, melynek során a környék községeinek lakói maguk is elhozhatják feleslegessé vált nejlonzacskóikat, amelyek így egy köztéri, figyelemfelkeltő akció keretében egy kortárs public art projekt részeivé válnak. A műalkotást Lovas és Paloznak község közötti egyik szőlődombon hozza létre a művész, amely a programsorozat ideje alatt látható lesz.

Az augusztus 17-i megnyitóra érkezőket arra kérjük, legyenek részesei a művészeti alkotásnak, és hozzanak magukkal egy műanyag zacskót, melyet a művész beépít az installációjába. Az akciót 16 órától hirdetjük meg, 20 órától DJ Softmotel játszik.
Kurátor: Schneller János

Érzelmeink története – a felsőörsi Fotóudvarban
5 kiállítás, 10 fotográfus, 5 kortárs gondolkodó, különleges esti fotóbemutatók, koncertek, filmek, izgalmas beszélgetések érzelmeink történetéről és ábrázolásáról Charles Darwintól a kortárs fotóművészetig a felsőörsi Civilházban és környékén. Együttműködő partner: Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ
Kurátor: Mucsi Emese

Kőből teremtve – Zámbó Attila képzőművész szabadtéri szoborkiállítása
Zámbó Attila képzőművész mindig is a művészetet tartotta a hivatásának, de dolgozott asztalosként, kertészként, és mint önkéntes, börtönben pasztorációs munkásként.  Budapesten élt, a nagyvárosi zsúfoltság elől azonban 2015-ben családjával Csopakra költözött. Itt hozta létre egy felújított régi épületben a családi lakrész mellett galériáját (ZM&G). A két termes kiállítóhely egész évben üzemel. Egyik teremben a művész munkáit tekinthetjük meg, míg a másikban kortárs képzőművészek kiállításai időszaki jelleggel váltakoznak. A házhoz birtok is tartozik, mely nyáron szabadtéri kiállítótérként működik.

Attila munkái legtöbbször gyerekek által készített rajzokra, festményekre emlékeztetnek. Ezért stílusát, mint „childart”, határozza meg. Közel egy éve faragja permi vöröskőből kedves teremtményeit. A kerekded lények tanyáját a művész saját otthonának kertjében tekinthetik meg az érdeklődők.