Gorgonikus zeneiség John Cage művei nyomán

2019. december 13. (péntek) 18:00
Kassák Múzeum (1033 Budapest, Fő tér 1., Zichy-kastély)

John Cage, a háború utáni avantgárd törekvések ikonikus, nagy hatású zeneszerzője. A korban forradalmian újszerű életművét meghatározta a kísérletezés, a véletlenszerűség és a játékosság. Cage – kitágítván a zene lehetőségeit az emberi környezet különböző hangjainak bevonásával –a mindennapok banális mozzanatait, hangélményeit emelte be/olvasztotta be a komolyzene kánonjába. Ez irányú törekvései párhuzamba állíthatóak időszaki kiállításunk témájával, a zágrábi neoavangárd Gorgona-csoport működésével, sajátos humorral és abszurditással átitatott „gorgonikus” eszmeiségükkel.

Mindez nem véletlen, hiszen a 60-as évek jugoszláv „félnyugati” kulturális közege nyitottnak mutatkozott a művészet legfrissebb tendenciái iránt, s így Cage neve is többször felbukkant a különböző zágrábi zenei eseményeken, maguk a Gorgona tagok is jól ismerték munkásságát. A zeneszerző 60-as években írt, szabadon interpretálható, s ezáltal folyamatosan változó darabjaiban a közönség nem csak a „gorgonikus viselkedés” zenei megfelelőjét tapasztalhatja meg, hanem maga is az alkotási folyamat résztvevőjévé válhat.

A koncerten John Cage művei és John Cage szellemiségére és az itt kiállított „gorgonikus” művekre reflektáló új darabok szólalnak meg. A zenék közös vonása, hogy megvalósulásukhoz elengedhetetlen a szerző-előadók és a közönség kreatív együttműködése!

A koncert előadói és társszerzői: Szigetvári Andrea – mindennapi tárgyak és elektronika, Baráth Bálint – mindennapi tárgyak és elektronika, Láposi Dániel – ütőhangszerek.

A koncertet megelőzően a Gorgona 1959–1968. Független művészeti törekvések Zágrábban. Retrospektív kiállítás a Marinko Sudac gyűjteményből című kiállításon Kürti Emese művészettörténész kalauzolja a látogatókat.

Belépőjegy a helyszínen váltható 1500 Ft (felnőtt) illetve 1000 Ft-ért (diák/nyugdíjas)
Regisztrálni a címen lehet.

A belépő a koncertet megelőző tárlatvezetésre és az állandó kiállítás megtekintésére is érvényes.