Gróf Ferenc – Konkrét idő

finisszázs

Gróf Ferenc, Konkrét idő című kiűllítása augusztus 27-én, pénteken bezár. A kiállítás utolsó óráiban, pénteken délután 5 órától finisszázst tartunk a művész közreműködésével.

A kiállításról:
Gróf Ferenc – Konkrét idő
2021. augusztus 3 – augusztus 27.

A kiállítás fókuszában a Magvető kiadó Gyorsuló idő sorozatának 1975-től 1980-ig tartó első öt éve áll. Fajó János festőművész ebben az időszakban száztizenhárom borítót tervezett a mára kultikussá vált sorozat számára.

A Gyorsuló idő kitűnt kortársainak tipográfiára és figuralitásra építő, a (szocialista) reklámkultúrába illeszkedő munkák sorából vissza­fogottságával, a fehér alapon lebegő mértani ihletésű formák mellé állított talpatlan betűkkel.

Visszatekintve, a munkákból egyfajta kibernetikus szuprematizmus sugárzik: az analóg formák egyszerre idézik a korai avantgárd kísérletező lezserségét és a beköszönő számítástechnikai korszak maximális optimalizációra törekvő munkamorálját.

A Bézier-görbe kivégezte a körzőt és a vonalzót: Gróf Ferenc kiállítása epitáfium a késői Kádár korszak egyik legmonumentálisabb tervezőgrafikai vállalkozásának emlékművén.

Helyszín: ISBN könyv+galéria, 1084 Budapest, Víg u. 2.
Nyitvatartás: K-P 12-19:00
www.isbnbooks.hu